Που «ποντάρει» ο Υπ.Οικ. για να μη ληφθούν νέα μέτρα

Τις προϋποθέσεις για να μη ληφθούν και νέα μέτρα, κόντρα στις προβλέψεις των ευρωπαίων εταίρων μας, αναλύει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016.

Ο κ. υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters,

θεωρεί πως η ύφεση που θα σημειωθεί φέτος θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, στηρίζοντας την αισιοδοξία του, στην εξαιρετική απόδοση της τουριστικής περιόδου και αν συνεχισθεί το γεγονός αυτό.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό τηλεγραφημά του πρακτορείου, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημείωσε ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών εντόπισε τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών» είπε.

«Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν δεν (σσ. το πιστέψουν), δεν πρόκειται (σσ. να τα ψηφίσουν) Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε αντίθεση με τις τελευταίες προβλέψεις των Ευρωπαίων δανειστών, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.

«Τρέχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ας δούμε πρώτα από όλα αν υπάρχει το όποιο δημοσιονομικό κενό, καθώς, όπως γνωρίζετε, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν υπάρχει, ασφαλώς δεν μπορούμε να το καλύψουμε με μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος επιβεβαίωσε την πρόβλεψη περί διαμόρφωσης της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 4,2% και της επιστροφής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, με περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον παρόντα ρυθμό.

«Τα (τουριστικά) έσοδα του Μαϊου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου και εάν συνεχίσουμε έτσι και τους προσεχείς μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι φέτος περί το 4% και τότε του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα