Πότε ξεκινούν οι πλειστηριασμοί: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες, στη Βουλή των Ελλήνων, προς ψήφιση το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στο οποίο μεταξύ άλλων υπάρχουν διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν το πρόγραμμα (ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αρ. 57 επ) και διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τις διαδικασίες και τους χρόνους έναρξης των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων καθώς και των υπολοίπων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στις

διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται μνεία για την ματαίωση όλων των πλειστηριασμών έως 13-5-2021 και με ποιους τρόπους επαναπροσδιορίζονται οι νέες ημερομηνίες πλειστηριασμών, κατά παρέκκλιση διαφόρων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αρ. 76 παρ. 11-16 Νομοσχεδίου). Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις αναμένεται το πρώτο κύμα πλειστηριασμών να πραγματοποιηθεί μετά την 13η Μαΐου 2021 (όσοι πλειστηριασμοί ήδη είχαν ορισθεί γι αυτές τις ημερομηνίες), με το δεύτερο κύμα στις αρχές Ιουνίου 2021 (για πλειστηριασμούς που είχαν ορισθεί έως 13-5-2021 και ματαιώθηκαν) ενώ το τρίτο κύμα θα ακολουθήσει μετά την 16η Ιουλίου 2021.

Στο αρ. 79 του Νομοσχεδίου αναφέρεται η αναστολή πράξεων αναγκαστικής κατάσχεσης, πλειστηριασμού και αποβολής (έξωσης) ως την 31-5-2021, σε ακίνητα (κύρια κατοικία) πληγέντων (covid-19), αναλύοντας στην παρ. 3 του ιδίου άρθρου ποιους θεωρεί πληγέντες.

Αφορά δηλαδή, εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους, ιδιοκτήτες ακινήτων, όσους έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και πολλούς ακόμα που έχουν πληγεί και εμπίπτουν στις αναφερθείσες κατηγορίες του άρθρου (υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια).

Με την έκδοση της ΚΥΑ που θα αίρει το μέτρο  αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων θα ξεκινήσουν και οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, κλπ). Η άρση των μέτρων αναστολής, εικάζεται θα έχει ισχύ από 5-4-2021 (πιθανόν θα συμπίπτει με το άνοιγα και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων).

Δείτε εδώ ολόκληρο το Σχέδιο ΝόμουΠλειστηριασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα