Πόσοι είναι οι αγρότες στην Ελλάδα;

Ακούμε συχνά τους πολιτικούς μας να λένε ότι η Ελλάδα είναι χώρα με θαυμάσια αγροτική παραγωγή, που παράγει προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά. Η βασική ερώτηση λοιπόν είναι: Πόσοι είναι οι αγρότες στην Ελλάδα και τί εισόδημα παράγουν;

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην Ελλάδα είναι μόλις 300.000 άνθρωποι. Περισσότεροι

από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και εισοδηματίες) δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά αποκτούν πρόσθετα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, στους αγρότες που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση περιλαμβάνονται:

-Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2011 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ. Αυτοί οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, ακόμη κι αν το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν το 2011 κάτω από 3.000 ευρώ, εφόσον κατά τη διάρκεια του έτους αυτού απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια ή εφόσον βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.

-Όσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2011 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.

-Όσοι εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ μέσα στο 2011 από 881ευρώ και πάνω.

-Όσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δύο στρέμματα και πάνω.

-Όσοι αποκτούν και γεωργικό εισόδημα, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος το 2010 και το 2011, το πραγματικό αγροτικό εισόδημα μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Οι απώλειες στο αγροτικό εισόδημα αθροιστικά στα δύο έτη 2010 και 2011 προσεγγίζουν το ποσοστό του 2008, οπότε η μείωση έφτασε τις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Έπειτα από μία μικρή ανάκαμψη κατά το έτος 2009 (+ 2.1%), το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε εκ νέου σημαντικά τόσο κατά το 2010 (- 8.3%) όσο κατά το 2011 (- 5.3%).

Σωρευτικά, στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε.-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της Ευρωζώνης κατά 5% περίπου. Είναι προφανής η σημαντική διεύρυνση της απόκλισης του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27, όσο και σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι πίνακες με τις μέσες τιμές καθαρού γεωργικού εισοδήματος για προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, είναι αποκαλυπτικοί.

Τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος είναι φέτος μειωμένα κατά 10%-11% για το ρύζι, τις πατάτες και τα ροδάκινα, κατά 5,25% για τις ελιές (βρώσιμες και ελαιο

Keywords
Αναζητήσεις
ποσοι ειναι οι αγροτες συνταξιουχοι, ποσους αγροτες εχει η ελλαδα
Τυχαία Θέματα
Πόσοι, Ελλάδα,posoi, ellada