Πόσο θα μας κοστίσει το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν

από τον Κώστα Μοσχολιό ([email protected])

Φθηνότερο είναι το φετινό γιορτινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσοι επιλέξουν και κυρίως… δύνανται οικονομικά να κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού, σε κάποιο μαγαζί, θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μεταξύ πολλών προσφορών είτε σε εστιατόρια, είτε σε νυχτερινά κλαμπ ή στα «καθιερωμένα» μπουζούκια.

Σύμφωνα με το δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ)

κατά την περίοδο 13-18 Δεκεμβρίου 2013 το φετινό γιορτινό τραπέζι είναι μειωμένο κατά 2,51% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι κόστισε φέτος 147,75 ευρώ έναντι 151,56 ευρώ πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

ΕΣΕΕ: Στα 147,75 ευρώ το γιορτινό τραπέζι

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η διαφορά αυτή των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αποδίδεται στη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στη τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία ωστόσο του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό). Στην κατηγορία των εδεσμάτων/γλυκών, η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 11%, σε σχέση με το 2012.

Σε ό, τι αφορά τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών η εικόνα είναι πιο αντιφατική, με την τιμή του λάχανου να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (περίπου 29%), ακολουθούμενη από τη μικρή πτώση στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής τόσο των μήλων (24,55%) όσο και του μαρουλιού (15,8%).

*Δείτε σχετική εικόνα με τις τιμές των προϊόντων

«Θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες οι τιμές»

Όπως είπε στην «Αττική free press» η 39χρονη νοικοκυρά Χριστίνα Κόκκαλη, που και φέτος ψώνισε για τις γιορτές από τη Βαρβάκειο Αγορά, «θεωρώ πως οι τιμές ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά ακόμη και έτσι έχει μειωθεί αισθητά το οικογενειακό μας εισόδημα και δεν μπορούμε να ψωνίσουμε τα πράγματα, που παίρναμε παλιότερα, ακόμη και αν ήταν ακριβότερα». «Νομίζω πως οι τιμές των προϊόντων κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς μεγάλες διαφορές. Ακόμη και έτσι στη Βαρβάκειο τα κρεατικά είναι 2-3 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με την αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο 70χρονος συνταξιούχος Στέλιος Σπηλιόπουλος. Από την πλευρά της η 54χρονη ιδιωτική υπάλληλος Σπυριδούλα Δανιά υποστηρίζει, πως «με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες, οι τιμές θα έπρεπε να έχουν πέσει περισσότερο. Εγώ προσωπικά ψώνισα μόνο για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Συνήθως, έπαιρνα πράγματα για όλη την περίοδο των εορτών».

«Προσιτή» για… κάποιους η γιορτινή νυχτερινή διασκέδαση

Εν τω μεταξύ, για όσους διαθέτουν το ανάλογο βαλάντιο και θελήσουν να κάνουν πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν μακριά από τη σπιτική θαλπωρή, για να διασκεδάσουν στην πρωτοχρονιάτικη Αθήνα, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Εστιατόρια ή ταβέρνες με ορχήστρα, μπουζούκια και νυχτερινά μπαρ ή μεγάλα κλαμπ αποτελούν τις «κλασικές» προτιμήσεις για την υποδοχή του νέου χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως σε εστιατόριο με ζωντανή μουσική στη Νέα Φιλαδέλφεια και με το ανάλογο πλήρες μενού η έξοδος θα κοστίσει 22€ το άτομο. Σε γνωστά μπουζούκια της παραλιακής, η τιμή της απλής φιάλης ανέρχεται στα 120 € στα 4 άτομα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και οι λεγόμενες επιπρόσθετες παροχές (λουλούδια, έκπτωση ανάλογα με την κατανάλωση κ.ά.). Τέλος, όσοι προτιμήσουν να διασκεδάσουν σε κάποιο από τα μπαρ ή κλαμπ της πρωτεύουσας, μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν μια περιουσία, καθώς οι τιμές στα ποτά και στις εισόδους παραμένουν σταθερές και δε διπλασιάζονται όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν.

Είδος

Εύρος τιμών

Εστιατόριο (με ζωντανή ή χωρίς μουσική)

20-40 € (κατ’ άτομο)

Μπουζούκια

120-160 € (η φιάλη στα 4 άτομα)

Κλαμπ

80- 120 € (η φιάλη στα 4 ή 6 άτομα)

Keywords
Τυχαία Θέματα