Πώς παρακολουθεί η NSA Google-Yahoo

Επιπλέον στοιχεία για την παρακολούθηση των Google και Yahoo από την NSA δίνει η Washington Post, δημοσιεύοντας έγγραφα της υπηρεσίας που «δίνουν» επίσης και την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται για να «μπουν» στα εσωτερικά δίκτυα των δύο εταιρειών. Οι δύο υπηρεσίες έχουν μπει στα ίδια τα δίκτυα

οπτικών ινών των δύο εταιρειών, τα οποία είναι ξεχωριστά και «στεγανά» από σύνδεση με το Διαδίκτυο. Η Washington Post δημοσιεύει έγγραφα των υπηρεσιών στις οποίες περιγράφονται τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν στις εσωτερικές του επικοινωνίες οι δύο εταιρείες.

Εμπειρογνώμονες που επικαλείται η Washington Post επιβεβαιώνουν πως στα έγγραφα παρουσιάζεται το πρωτόκολλο εσωτερικής επικοινωνίας της Google, το οποίο γίνεται μέσω του εσωτερικού συστήματος Gaia, και πως το πρωτόκολλο δεν είναι δημόσιο (άρα δεν θα μπορούσε να το αντιγράψει κάποιος χωρίς να έχει αποκτήσει πρόσβαση).

Εξοργισμένος δηλώνει ο Έρικ Σμιτ της Google

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ ανέφερε ότι η εκτεταμένη κατασκοπεία στα κέντρα δεδομένων της επιχείρησής του είναι «σκανδαλώδης, εξοργιστική και πιθανόν παράνομη, εάν αληθεύει». Στον ίδιο τόνο είχε αντιδράσει την προηγούμενη εβδομάδα και ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

«Είναι αληθινά εξοργιστικό το ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έψαχνε στα κέντρα δεδομένων της Google, εάν αυτό αληθεύει», ανέφερε στη Wall Street Journal.

«Τα βήματα τα οποία η οργάνωση προτίθετο να κάνει χωρίς ορθή κρίση για να εκτελέσει την αποστολή της και δυνητικά να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή ανθρώπων — δεν είναι εντάξει. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι αυτό (το ότι γίνονταν οι παρακολουθήσεις) είναι δυνατόν και υπάρχουν και άλλες αποκαλύψεις που έρχονται», τόνισε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σμιτ είπε στο Χονγκ Κονγκ ότι η Google, μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Διαδικτύου παγκοσμίως, υπέβαλε τις έντονες διαμαρτυρίες της στην NSA, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σε μέλη του Κογκρέσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα