Πώς να καθαρίσουμε τα χαλιά στο σπίτι: 3 φυσικοί τρόποι

Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει, σιγά – σιγά αρχίζουμε να μαζεύουμε τα χαλιά μας, τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε για τον επόμενο χειμώνα. Υπάρχουν φυσικά στο εμπόριο διάφορα προιόντα καθαρισμού για τα χαλιά, όπως και συνεργεία καθαρισμού. Πέρα όμως από τα προυγούμενα, υπάρχουν και τρόποι με φυσικά υλικά που βοηθάνε στον καθαρισμό των χαλιών.

Όπως και στα στρώματα, έτσι και στα χαλιά, βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια και μικροοργανισμοί, που είναι αόρατοι στο γυμνό μάτι, όπως τα ακάρεα που πολλαπλασιάζονται και ευνοούνται

από συνθήκες υγρασίας, σκόνης και νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος. Για τον λόγο αυτόν, τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά. Οι τρόποι καθαρισμού με φυσικά υλικά, μπορούν να προστατεύσουν τα χαλιά και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αφού δεν τα φθείρουν και σέβονται την ευαίσθητη υφή τους, σε αντίθεση με τα καθαριστικά που περιέχουν τοξικά.

Φυσικοί τρόποι καθαρισμού

Αρχικά, αναζητήστε στο χαλί σας την ειδική ετικέτα με τις οδηγίες καθαρισμού. Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιωθείτε ότι τα χαλιά σας μπορούν να πλυθούν.Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και αφαιρέστε σκόνη και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να κάθονται πάνω στο χαλί σας. Κάντε το ίδιο και από τις δύο πλευρές για καλύτερο αποτέλεσμα.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι κατάλληλη για την απομάκρυνση ακάρεων και ρύπων από το χαλί. Αρχικά, σκουπίστε καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα και ρίξτε σόδα σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Αφήστε τη να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη μέρα, σκουπίστε ξανά το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα και θα δείτε την εμφανώς ανανεωμένη εικόνα του. Η μαγειρική σόδα κάνει επίσης θαύματα στον καθαρισμό ενός λεκέ από λάδι στο χαλί, που είναι ο χειρότερος λεκές. Απλώστε αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας στην επιφάνεια που είναι ο λεκές και άφησέ τη να δράσει μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και στη συνέχεια, βάλε την ηλεκτρική σκούπα. Εφόσον έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό ο λεκές του λαδιού, τρίψτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια για να φύγει εντελώς.

Λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι βοηθά στην απομάκρυνση οσμών, μικροβίων και ακάρεων, καθώς έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Καθαρίστε το χαλί διεξοδικά με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα, ρίξτε σε ένα μπολ λευκό ξίδι και χλιαρό νερό, με το νερό να υπερτερεί σε αναλογία 3/4. Πάρτε μία μαλακή βούρτσα και αρχίστε να περνάτε  την επιφάνεια του χαλιού με προσεκτικές κινήσεις, δίνοντας έμφαση σε σημεία με τυχόν λεκέδες.

Αφρός ξυρίσματος

Αν έχετε κάποιο χαλί σε ανοιχτή απόχρωση, όπως μπεζ, κίτρινο, λευκό και παστέλ, ο αφρός ξυρίσματος αποτελεί μία έξυπνη και αποτελεσματική λύση καθαρισμού.Τα ανοιχτόχρωμα χαλιά μπορεί να πολύ όμορφα αισθητικά, αλλά λερώνονται πανεύκολα. Οπότε ο αφρός ξυρίσματος μπορεί να φανεί σωτήριος για κάθε είδους λεκέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos