Πώς χάκερ κλέβουν και πωλούν τα e-mail μας, ΑΦΜ, αριθμούς κινητών!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η λειτουργία της μαύρης αγοράς στοιχείων στο διαδίκτυο έρχεται στο φως της επικαιρότητας. Οι δράστες υποκλέπτουν στοιχεία μέχρι και συνομιλίες και στη συνέχεια τα πωλούν αποκομίζοντας κέρδος.

Ολόκληροι κατάλογοι με στοιχεία βγαίνουν στο σφυρί και μάλιστα… σε τιμές ευκαιρίας. Τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

έχει εντοπίσει τη δράση προσώπων και ομάδων στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας από τους γνωστότερους χάκερ ο επονομαζόμενος Ιβάν Β αποτελεί πλέον το κυριότερο στόχο των διωκτικών αρχών. Φαίνεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία και από εκεί “ψαρεύει” διαδικτυακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών και στη συνέχεια τα βγάζει προς πώληση για όποιον ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο ο όγκος των δεδομένων που είναι προς πώληση είναι τεράστιος.

Ο κατάλογος με τα στοιχεία και τις τιμές είναι ενδεικτικός

ΣτοιχείαΤιμή200.000 επιχειρηματικά e-mails40 ευρώ350.000 προσωπικά e-mails50 ευρώΕπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο70 ευρώΌλα τα παραπάνω μαζί80 ευρώΔεδομένα 22 χωρών300 ευρώ

Τα στοιχεία αυτά πωλούνται συνήθως σε εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και διαφημίζουν προϊόντα μέσω internet. Δυστυχώς όμως αυτή η πρακτική αν και παράνομη είναι η λιγότερο επώδυνη για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τα στοιχεία πωλούνται αδιακρίτως. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, αριθμός κινητού τηλεφώνου, ως και ολόκληρες συνομιλίες μέσω e-mail μπορούν να αγοραστούν από τον καθένα στις παραπάνω τιμές και φυσικά από εγκληματίες που θέλουν να κάνουν κακό.

Οι κίνδυνοι που επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Όπως τονίζουν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εάν τα στοιχεία πέσουν, και αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο, σε χέρια κακόβουλου ατόμου τότε είναι δυνατό να κάνει ό,τι θέλει σε βάρος του θύματος. Να κατασκευάσει πιστωτική κάρτα και να κάνει αγορές, να υποκλέψει κωδικούς τραπεζών ή ακόμη και να εξαπολύσει διαδικτυακή επίθεση κάθε είδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της εφημερίδα περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, το υπουργείο Παιδείας, ο κλάδος Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ.α.

Το άρθρο Πώς χάκερ κλέβουν και πωλούν τα e-mail μας, ΑΦΜ, αριθμούς κινητών! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα