Πορτογαλία: Διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτοτητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, κάτω από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών.

«Αλλαγή πορείας, νέα πολιτική» ήταν μερικά από τα συνθήματα, που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Λισσαβόνα, όπου περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του CGTP, του κύριου συνδικάτου της Πορτογαλίας.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αφορούσε τα μέτρα λιτότητας

που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αύξηση των φόρων και ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων. «Από τώρα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα υπάρξουν απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε ο Αρμένιο Κάρλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο τέλος της εκδήλωσης στη Λισσαβόνα.

Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία τα μέτρα λιτότητας για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας που επιδεινώνονται εξ αιτίας της ύφεσης. Η οικονομία της Πορτογαλίας υποχώρησε πέρυσι κατά 3,2% και το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 16,9% του εργατικού δυναμικού και στο 40% των νέων.

Μετά από εκτεταμένες φορολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2014 μια ολοκληρωμένη «μεταρρύθμιση του κράτους», η οποία θα επιτρέψει την εξοικονόμηση επιπλέον των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα