Πόρτο Γερμενό: Επισκευές στις αρχαίες οχυρώσεις

Ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής σημασίας, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή, είναι η πλήρης αναστήλωση πύργου της αρχαίας οχυρωματικής πόλης των Αιγοσθένων. Το Δεκέμβριο του 2010 το παραπάνω έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το καλοκαίρι του 2011 άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ενώ κατά το τρέχον έτος οι εργασίες βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και η αποκατάσταση του μνημείου προχωράει με εντατικούς ρυθμούς.

Το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθένων βρίσκεται στο Πόρτο Γερμενό,

στον Κορινθιακό κόλπο. Ανήκει στα κτίσματα της κλασσικής εποχής και η ανέγερσή του χρονολογείται γύρω στον 4ο με 5ο π.χ. αιώνα. Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο σε αναλογία με την ηλικία του σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ο νότιος πύργος που αποτελεί το αντικείμενο των εργασιών ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση μέχρι το 1981, που έγινε ο μεγάλος σεισμός των Αλκυονίδων νήσων. Είχε αετωματική μορφή με γείσο και από τα μέχρι τώρα επιστημονικά ευρήματα είναι βέβαιο ότι υπήρξαν πολλές φάσεις κατασκευών, οι οποίες θα εξιχνιαστούν στη συνέχεια των εργασιών, όταν θα αφαιρεθούν οι πέτρες που έχουν καταρρεύσει στο εσωτερικό του πύργου. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει όλο το κατακείμενο υλικό, ώστε τα συνεργία των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων που εργάζονται εκεί, να μπορέσουν να αποκαταστήσουν πλήρως τον πύργο.

Η αρχαιολογική αξία των οχυρωματικών τειχών των Αιγοσθένων είναι μεγάλη. Να σημειωθεί ότι το μνημείο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, ενώ ένα γεγονός που καταδεικνύει τη γοητεία του είναι ότι ο Λόρενς - Αδερφός του Λόρενς της Αραβίας – ταξίδεψε σε ηλικία μόλις 20 ετών στα Αιγόσθενα, όπου και παρέμεινε για τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής του.

Keywords
Αναζητήσεις
αιγοσθενα καστρο
Τυχαία Θέματα