Πολωνία – Ουκρανία: Στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα πολωνικά MiG-29

Έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, εμφανίζεται η Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Μάλιστα προτρέπει και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη να πράξουν το ίδιο. Η Πολωνία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το μοναδικό «αντάλλαγμα» που ζητά είναι «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ

με αντίστοιχες δυνατότητες. Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει αμέσως με τους όρους αγοράς των MiG-29. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραχωρήσει στην Πολωνία μαχητικά F-16. Μάλιστα προχθές Κυριακή δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Βαρσοβία για μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν σήμερα δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων. Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία διαθέτει στις τάξεις της 21 μονοθέσια και 9 διθέσια MiG-29.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολωνία – Ουκρανία, ΗΠΑ, MiG-29,polonia – oukrania, ipa, MiG-29