Πόλη Ροδάνθη ΗΠΑ: Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη με το ελληνικό όνομα, τη Rodanthe (Ροδάνθη) στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπου τα σπίτια καταρρέουν και βυθίζονται στον ωκεανό, ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώνουν για να μετακινήσουν τα ακίνητα πιο μακριά από το σφυροκόπημα του κύματος. Σύμφωνα με τη Washington Post, τα κύματα έχουν προκαλέσει διάβρωση στα στηρίγματα των σπιτιών, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση πολλών σπιτιών, τα οποία στη συνέχεια τα κύματα

“καταπίνουν”. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζητούν από την Πολιτεία να βοηθήσει καθώς βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή.

Μερικοί από τους κατοίκους έχουν επιστρατεύσει πρόχειρες λύσεις όπως αναχώματα με άμμο, για να αποτρέψουν τα κύματα από το να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο στις αρχές του έτους, ο διευθυντής της κομητείας, Bobby Outten, εξήγησε ότι η τοπική κυβέρνηση δεν μπορούσε να χρηματοδοτεί εργασίες στην παραλία που θα επιβράδυναν την καταστροφή. Σύμφωνα με την έκθεση, μια εφάπαξ διάνοιξη της παραλίας στην περιοχή θα κόστιζε έως και 40 εκατομμύρια δολάρια – περίπου το διπλάσιο ποσό από αυτό που είχε βρεθεί σε παρόμοια μελέτη μια δεκαετία νωρίτερα.

Τεράστιο το κόστος για τη διατήρηση της παραλίας

Η διατήρηση της εν λόγω παραλίας για 30 χρόνια θα κόστιζε περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς άλλες πιθανές επιλογές, όπως η εγκατάσταση κατασκευών που θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διάβρωσης, αλλά κάθε διαδρομή συνοδεύεται από ένα τεράστιο κόστος. “Είναι ένας μεγάλος αριθμός και είναι πολλά χρήματα, και δεν διαθέτουμε αυτό το ποσό”, δήλωσε ο Outten σε συνέντευξή του. “Δεν έχουμε μέθοδο για να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο τέτοιας κλίμακας”.

Σε ένα συνέδριο της Ένωσης Διαχειριστών Κρατικών Πλημμυρών επισημάνθηκε ότι η εξαγορά όλων των σπιτιών στη Rodanthe σε απόσταση 300 ποδιών από τη γραμμή της παλίρροιας, με βάση την τρέχουσα φορολογική τους αξία, θα κόστιζε περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα αποφεύγονταν οι επανειλημμένες εκβραχισμοί της παραλίας. Πρόκειται για περίπου 80 κατασκευές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εξοχικές κατοικίες, και οι οποίες σύμφωνα με τον Young αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της φορολογικής βάσης της κομητείας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μελέτη του, με την απομάκρυνση αυτών των ακινήτων η Rodanthe θα έχει πιθανότατα μια βιώσιμη παραλία για 15 έως 25 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα