«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-Ότμαρ Κάρας

Ο επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικα Ότμαρ Κάρας, «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, για έλλειψη προτάσεων ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός συντηρητικός Ευρωβουλευτής, εξαπέλυε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ η μεταφράστρια έλεγε τη λέξη Κύπρος (Cyprus) αντί για Τσίπρας

με αποτέλεσμα οι βουλευτές να απορήσουν για τις αναφορές στην γειτονική χώρα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, όταν κοινοβουλευτικοί συντάκτες ρώτησαν τον επικεφαλής των ελεγκτών αν μιλούσε για την Κύπρο αυτός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν μαζί του, οι Ευρωβουλευτές τον ρωτούσαν τις απόψεις και τις προτάσεις του για την τρόικα και την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και εκείνος δεν τους είπε τίποτα παρά μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τον ρωτούσαμε επί μία ώρα τις απόψεις και προτάσεις και αυτός μας έλεγε μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε με νόημα ο κ. Κάρας.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. «Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους, ο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή και οι βουλευτές Ν.Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.

«Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο. Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής. Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα», καταλήγει η δήλωση απάντηση.

Επί τόπου έλεγχος για τα πεπραγμένα τη τρόικας

Νωρίτερα, το ενδιαφέρον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας για το βαθμό συμμετοχής της ελληνικής Βουλής στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρίμερους εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ότμαρ Κάρας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη συνάντηση των ευρωβουλευτών με τους αντιπροέδρους και τα προεδρεία των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισήμανε πως το Ευρωκοινοβούλιο «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία στη Ελλάδα, από τις πιο μελανές σελίδες σε ειρηνική περίοδο».
Και πρόσθεσε: «αυτό που συνέβη δεν ήταν διάσωση, αλλά η απόλυτη καταστροφή», κάνοντας παράλληλα λόγο για ακύρωση του ρόλου της Βουλής κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ανέφερε ότι η συμπεριφορά των χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα είναι «συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και χειρότερα» και σημείωσε πως «όλα τα προγράμματα διάσωσης δεν είχαν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς οι συμφωνίες έγιναν με “το πιστόλι στον κρόταφο”, αλλά έγιναν υπό τον εκβιασμό της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη».
Ζήτησε τέλος από την επιτροπή να συντάξει μία έκθεση που θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Αναθέρμανση της οικονομίας επιζητά ο Δ. Κρεμαστινός
«Αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας στην επίσκεψη που θα κάνετε κύριε Κάρας του χρόνου δεν θα δείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα δείτε χειρότερα και δεν σας το λέει αυτό ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση», σχολίασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ .
Την Πέμπτη (30/01) το κλιμάκιο της Ευρωβουλής αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ενδιάμεση λύση η τρόικα

Η τρόικα ήταν απαραίτητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, δήλωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ότμας Κάρας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας.

Ο Κάρας, φάνηκε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του και επεσήμανε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Αυτό είναι το έργο μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να μαθαίνουμε».

«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» τόνισε.

Ο κ. Κάρας είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αποτελέσματα της Έκθεσης και στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρθεί μια απόφαση στην Επιτροπή και η απόφαση στην Ολομέλεια να ληφθεί τον Μάρτιο.


Ευθύνες στην τρόικα για τις πολιτικές λιτότητας επιρρίπτει Γάλλος ευρωβουλευτής

«Η τρόικα βάζει “το πιστόλι στον κρόταφο” των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που παρεμβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη (29/01) ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να «συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί», πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.
«Η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί», υπενθύμισε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής.
«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη», υπογράμμισε Χοάνγκ-Νγκοκ.
Εξάλλου ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.
«(Η τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες, με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
«Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας;», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα