Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιδράσεις στο Τwitter για το fake βίντεο Μηλιού

Σχόλια προκάλεσε στο Τwitter το βίντεο που ανάρτησε ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, το οποίο παρουσίαζε δήθεν νεκρούς που… κουνιόντουσαν στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ επρόκειτο για παλαιότερη ακτιβιστική εκδήλωση κατά της κλιματικής πολιτικής στη Βιέννη. Αρχικά ο κ. Μηλιός έγραψε στο twitter:

Η κρατική προπαγάνδα ως “ενημέρωση”.

Το πτώμα “κινείται”! Τι είναι ο “νεκρός”, σαμποτέρ ή ηλίθιος?

Η κρατική προπαγάνδα ως «ενημέρωση». Το πτώμα «κινείται»! Τι είναι ο «νεκρός», σαμποτέρ ή ηλίθιος? #Ukraine️ pic.twitter.com/S7i6RXI5i7

— Γιάννης Μηλιός (@john_milios) March 9, 2022

Η ανάρτησή του προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών για το fake news. “Η φωνή είναι ντουμπλαρισμένη. Ο δημοσιογράφος κανονικά μιλάει γερμανικά και περιγράφει την performance που γίνεται πίσω του για την κλιματική αλλαγή” του έγραψαν μεταξύ αλλων οι χρήστες.

“Παρουσίασαν απόσπασμα από ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ στις 4/2/22 ως “Ουκρανική κρατική ενημέρωση” που κάνει προπαγάνδα. Προπαγάνδα κάνει το μέσον απ’ το οποίο ενημερώνεστε και αναπαράγετε εσείς κε Μηλιέ. Ψάξτε αλλού για ηλιθίους…”, ήταν ένα άλλο σχόλιο.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε: “Tο ίδιο ακριβώς βίντεο έχει χρησιμοποιηθεί και από αντιεμβολιαστές/αρνητές κόβιντ για να δείξουν πως οι νεκροί δήθεν από την πανδημία δεν υπάρχουν. Κατέβασε το, γκαιμπελική προπαγάνδα πήγες να κάνεις αλλά εκτίθεσαι”.

Παρουσίασαν απόσπασμα από ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ στις 4/2/22 ως "Ουκρανική κρατική ενημέρωση" που κάνει προπαγάνδα.#Προπαγάνδα κάνει το μέσον απ' το οποίο ενημερώνεστε και αναπαράγετε εσείς κε Μηλιέ.
Ψάξτε αλλού για ηλιθίους.. https://t.co/2ijIxKkBgH pic.twitter.com/9q3bg9qW9y

— 'Ενοσίχθων νέο (@HFirstpriest) March 10, 2022

Ακριβώς όπως γράφετε! Ενημέρωση με δανεικό βίντεο από διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή από την Αυστρία! Τι δεν καταλαβαίνετε?

— Γιάννης Μηλιός (@john_milios) March 9, 2022

Μα καλά τώρα επιμένετε; Ένα "συγνώμη λάθος" θα αρκούσε αλλά εσείς επιμένετε ότι άλλο θέλετε να πείτε κάτι άλλο λέτε αλλά το post σας λίγο παραπάνω σας γελοιοποιεί… pic.twitter.com/Sjra3QcLXE pic.twitter.com/jj0mKfUZid

— spyrospolitis (@spyrospolitis) March 9, 2022

Ηλίθιος είναι όποιος ανεβάζει οτι του ρθει χωρίς να τσεκάρει οτι το βιντεάκι είναι από θεατρική εκδήλωση για το κλίμα.
Αλλά είναι και τόσο γελοίοι που παρόλο το "λάθος" αρνούνται να διαγράψουν την ανάρτηση.

— Fucked Middle Class (@killahkilleh) March 10, 2022

Η νέα ανάρτηση Μηλιού

Ο Γιάννης Μηλιός επανήλθε, προσπαθώντας να επανορθώσει και δημοσίευσε το κανονικό βίντεο γράφοντας αρχικά “Tόσο δύσκολο να καταλάβετε? Αυτο είναι το αυθεντικό βίντεο!” και σχολιάζοντας στη συνέχεια: “Είναι σαφέστατο, ότι είμαι ενάντια στη βρώμικη και ψεύτικη προπαγάνδα του πολέμου, από όπου κι αν προέρχεται. Σίγουρα προέρχεται από αυτούς που εξουσιάζουν”.

Τα Ellinika Hoaxes για το βίντεο από την αυστριακή τηλεόραση

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο βίντεο, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για αναπαραγωγή fake news σχετικά με δήθεν “απάρη με νεκρούς από κορονοϊό”, τα ellinika hoaxes είχαν γράψει: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ενημέρωσης διαδόθηκε ένα σύντομο βίντεο από αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι αποκαλύπτει απάτη με νεκρούς από κορωνοϊό, καθώς φαίνεται την ώρα του ρεπορτάζ να ανασταίνεται ένας νεκρός από COVID-19 που βρισκόταν τυλιγμένος σε σάκο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το βίντεο προέρχεται από ρεπορτάζ του αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού OE24.TV, με θέμα διαδήλωση-διαμαρτυρία για πολιτική που ακολουθείται σχετικά την κλιματική κρίση, που έλαβε χώρα στη Βιέννη, στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Οι διαδηλωτές δεν παρουσιάστηκαν ως νεκροί από COVID-19, ούτε από την τηλεόραση, ούτε από τον ανταποκριτή, Martin Bergauer […] Από τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την προβολή του ρεπορτάζ αλλά και κατά την ανάρτησή του στο YouTube, χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος “Wien: Demo gegen Klimatpolitik”, δηλαδή “Βιέννη: διαδήλωση κατά της κλιματικής πολιτικής”.

Σε ορισμένα σημεία του ρεπορτάζ διακρίνονται κάποιοι διαδηλωτές όρθιοι στα αριστερά να έχουν ενδυθεί με στολές που παραπέμπουν στο θάνατο (μαύρη ένδυση, μάσκες, δρεπάνια), και κρατούν πανό με τις φράσεις “Klimaschutzgesetz rettet leben | Aktuell Klimapolitik nicht”, δηλαδή “Ο νόμος για την προστασία του κλίματος σώζει ζωές | Η τρέχουσα πολιτική για το κλίμα δεν το κάνει”. Κατά συνέπεια, τα άτομα που είναι ξαπλωμένα στο έδαφος είναι διαδηλωτές οι οποίοι, όντας τυλιγμένοι σε νεκρικούς σάκους, παρουσιάζουν συμβολικά τους θανάτους τους οποίους προκαλεί ή δεν αποτρέπει, κατά τη γνώμη τους, η τρέχουσα κλιματική πολιτική.

Tόσο δύσκολο να καταλάβετε? Αυτο είναι το αυθεντικό βίντεο!https://t.co/TIdMhWOLUW

— Γιάννης Μηλιός (@john_milios) March 9, 2022

Είναι σαφέστατο, ότι είμαι ενάντια στη βρώμικη και ψεύτικη προπαγάνδα του πολέμου, από όπου κι αν προέρχεται. Σίγουρα προέρχεται από αυτούς που εξουσιάζουν.

— Γιάννης Μηλιός (@john_milios) March 9, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Αντιδράσεις, Τwitter, Μηλιού,polemos, oukrania, antidraseis, twitter, miliou