Ποιοι είναι οι αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής;

Σοβαρές υποψίες, πως οι περίφημοι αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής προέρχονται από το χώρο της Ναυτιλίας και το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχουν δημιουργηθεί, μετά τη συγκέντρωση όλων των παρεμβάσεων του εν λόγω κόμματος στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης

εγγράφων κατέθεσαν μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προς το υπουργείο Ναυτιλίας το προηγούμενο διάστημα (σ.σ. περίπου 145 ερωτήσεις από το κάθε κόμμα) έχουν καταθέσει οι μόλις 18 βουλευτές της. Οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει περί τις 115 ερωτήσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ΚΚΕ έχει καταθέσει 52 ερωτήσεις, το ΠΑΣΟΚ 65, η ΔΗΜΑΡ 58.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα κόμματα της Αριστεράς επιμένουν ότι «η κινητικότητα της Χρυσής Αυγής και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τα ναυτιλιακά είναι επιλήψιμα» και υποστηρίζουν ότι «προδίδουν και την καταγωγή των αφανών χρηματοδοτών της».

Πιο πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα στην οποία γινόταν αναφορά στις «επανειλημμένες προτάσεις της Χρυσής Αυγής για την αύξηση των προνομίων των εφοπλιστών».

Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας στα εν λόγω θέματα είναι το γεγονός, πως από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 140 ερωτήσεις, αναφορές ή ακόμη και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για διάφορα θέματα που άπτονται του μέλλοντος των ναυτιλιακών εταιριών και της ελληνικής ακτοπλοΐας. Στην πλειονότητά τους, οι ερωτήσεις υπογράφονται από τον βουλευτή Νικόλαο Κούζηλο.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση της Χρυσής Αυγής προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, Αιγαίου και Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο. Στην ερώτηση εκείνη ο βουλευτής Νικόλαος Κούζηλος ανέφερε ότι τράπεζες διαθέτουν ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ. ευρώ που πρέπει να τα κατευθύνουν για την ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο βουλευτής ζητούσε «να δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας οι ναυτιλιακές εταιρείες», ενώ πολλές ήταν και οι ερωτήσεις του με τις οποίες ζητούσε «να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια για τον συγκεκριμένο κλάδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η στάση που τήρησε η Χρυσή Αυγή απέναντι σε τροπολογία (σ.σ. αποσύρθηκε τελικά από την κυβέρνηση) σύμφωνα με την οποία δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο πόθεν έσχες η συμμετοχή σε ναυτιλιακές εταιρείες. Η Χρυσή Αυγή δεν πήρε θέση, όταν τα κόμματα ζητούσαν από την κυβέρνηση να την αποσύρει, ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε στη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι η τροπολογία κινείται στη σωστή κατεύθυνση και γι΄ αυτό το κόμμα του τη στηρίζει.

Εξάλλου, στις 25 Ιανουαρίου του 2013 ο βουλευτής και προφυλακισθείς πλέον Γιάννης Λαγός κατέθεσε ερώτηση για την ανάπτυξη της Επισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, με την οποία ζητούσε να μειωθεί η γραφειοκρατία για την ίδρυση μιας ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης, αλλά και να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας προκειμένου ένα σκάφος να μπορεί να μπαίνει σε διαδικασία επισκευής, μετασκευής κλπ. Τα θέματα που έθετε ο Γιάννης Λαγός στην κυβέρνηση ήταν δύο: Μείωση των δικαιολογητικών και της γραφειοκρατίας και δημιουργία νέου σύγχρονου μητρώου ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, στο οποίο θα περιέχονται οι υγιείς επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Κούζηλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2013 ζητούσε πιο ευέλικτη και λειτουργική διαδικασία νηολόγησης,. Ο ίδιος βουλευτής, με άλλη ερώτηση, ζητούσε να αναπτυχθούν οι διαθέσιμες εκτάσεις στον ΟΛΠ για τη χρήση του τομέα αυτοκινήτων (Car Terminal).

Keywords
Τυχαία Θέματα