Ποινική δίωξη για «φούσκωμα» του ελλείμματος

Βόμβα μεγατόνων από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, που άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και ψεύδη βεβαίωσε σε βάρος του δημοσίου, κατά του πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας.

Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά την υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009 και την ακολουθούμενη προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης (Μνημόνιο Ι).

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα των οικονομικών

εισαγγελέων είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου έναν χρόνο η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, τα μέλη της οποίας κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα