Πληθαίνουν οι φωνές για τρίτο πακέτο στήριξης

Τους χρηματοδοτικούς πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για το ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναζητεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) σε σημερινό της δημοσίευμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το «Μνημόνιο 3» θα χρηματοδοτηθεί σε ένα κομμάτι του από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τη SZ, κουβεντιάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας

πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., καθώς με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Δεδομένου, όμως, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μόνες επιλογές παραμένουν τα αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων», σημειώνει η SZ, η οποία επικαλείται πηγές του Βερολίνου και αναφέρει ότι «οι συνοδευόμενοι όροι για μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών».

Δεν αποκλείει ούτε ο Ρεν το τρίτο πακέτο βοήθειας

Μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το 2014, τη σκυτάλη παίρνει ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, με αναφορές περί περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο κ. Ρεν δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, εντούτοις, τόνισε ότι οι δανειστές της χώρας έχουν και άλλες επιλογές για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο από την Τρόικα.

«Τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση της διάρκειας των δανείων», σχολίασε συμπληρώνοντας ότι το ερώτημα - κλειδί είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της.

FT: Ο Σόιμπλε έσπασε το ταμπού για την Ελλάδα

«Το “πολιτικά τοξικό” θέμα της νέας οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε πρώτος ότι η Αθήνα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρουν οι Financial Times (FT) σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε.

«Ο Σόιμπλε έβγαλε πια τη γάτα έξω από την τσάντα», συνεχίζουν οι FT αναφερόμενοι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, o οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ «κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της επί τρία χρόνια, όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε χρηματοδοτική ένωση».

Το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έγινε αντιληπτό πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και να αποσιωπήσουν το εν λόγω ζήτημα, γράφουν οι FT.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι με τη δήλωσή του περί ανάγκης ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα ο Σόιμπλε επιχείρησε να προστατέψει την Άγκελα Μέρκελ από τις κατηγορίες των αντιπάλων της ότι αποσιωπά την αλήθεια από τους ψηφοφόρους της για την κατάσταση της Ελλάδας. Εντούτοις, σημειώνεται ότι δεν τέθηκε θέμα ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα