«Πλησιάζει» το δημοψήφισμα στην Ιταλία- «Σεισμός» στην Ευρώπη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λίγο καιρό πριν, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Βερολίνο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τους ενημέρωσε για την πιθανότητα να εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική, αφού όλα δείχνουν πως δεν θα κερδίσει το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

O Ρέντσι έχει δεσμευτεί πως αν χάσει, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η παραίτηση, καθώς μία ήττα σαν αυτή, θα είναι μεγάλο χτύπημα για την

Ευρώπη.

«Δεν έχω καμία επιθυμία να περιφέρομαι εάν χάσω» είπε ο Ματέο Ρέντσι στους Ευρωπαίους ηγέτες και στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ήταν στην κρίσιμη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός θα χάσει, ο ίδιος δέχεται πιέσεις να μην τηρήσει την υπόσχεση του και να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν χάσει στο δημοψήφισμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από τον Ρέντσι «να παραμείνει, τουλάχιστον για λίγο, ότι και να γίνει», ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είπαν στο Reuters ότι η κατάσταση στην Ιταλία και την Ευρώπη θα δυσκολέψει πολύ αν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωθυπουργία.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Carlo Calenda, είπε επίσης πως ο Ρέντσι πρέπει να παραμείνει. Πολιτικά πρόσωπα που έχουν επαφές με τον πρωθυπουργό, ανέφεραν πως ο Ρέντσι θα παραιτηθεί αμέσως σε περίπτωση ήττας, καθώς οτιδήποτε άλλο θα κατέστρεφε την εικόνα του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, είναι από αυτούς που έχουν τη δύναμη να πείσουν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας να μείνει στη θέση του, κάτι τέτοιο όμως θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος της ήττας. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα ήταν μια καλή ιδέα ώστε ο Ρέντσι να μην τηρήσει την υπόσχεση του, όμως είναι σχεδόν απίθανο να δεχτεί, σύμφωνα με τον βουλευτή Matteo Richetti. Σύμβουλος του 41χρονου, είπε στο Reuters πως «είναι πιθανό να εγκαταλείψει την πολιτική αν υποστεί μεγάλη ήττα».

Λίγο πριν το δημοψήφισμα, απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις, όμως οι τελευταίες που δημοσιοποιήθηκαν έδειχναν ήττα του Ρέντσι με προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στο «Όχι». Σύμφωνα με πηγές, η ψαλίδα έχει κλείσει στις 5 μονάδες και οι αναποφάσιστοι είναι αρκετοί, με αποτέλεσμα να μην είναι απίθανες οι ανατροπές.

Η ιδέα του Ρέντσι είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, όμως η ανακοίνωση του περί παραίτησης σε περίπτωση ήττας, ήταν αφορμή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν το δημοψήφισμα σε μία de facto ψηφοφορία για τα 2,5 χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

Όμως η κατάσταση στην Ιταλία, όλο και δυσκολεύει. Με την τρίτη σε σειρά χώρα που καταγράφει την χαμηλότερη ανάπτυξη, αλλά και την τεράστια ανεργία, ένα ακόμη λάθος θα έκανε τους Ιταλούς να «μισήσουν» την Ευρώπη και να ζητούν έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Από την παραίτηση του Ρέντσι θα μπορούσε να επωφεληθεί ο Μπέπε Γκρίλο, ο επικεφαλής του Κινήματος των πέντε Αστέρων, ο οποίος θέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και κέρδισε το ¼ των ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην Ιταλία, το 2013.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, δείχνει ανήσυχος και μετανιωμένος με τις δηλώσεις του, όμως τώρα είναι αργά να αλλάξει θέση. Με τις δημοσκοπήσεις μάλιστα εναντίον του, η παραίτηση είναι όλο και πιο κοντά.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε πολιτικά παιχνίδια. Ή θα αλλάξουμε ή δεν θα έχουμε κανένα ρόλο» είπε λίγο καιρό πριν ο Ρέντσι.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού, στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Τα ονόματα που ακούγεται πως θα τον αντικαταστήσουν, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν ή ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Υπάρχουν όμως και αυτοί, που βλέπουν τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα, μετά την απομάκρυνση του Ρέντσι από την πολιτική. Ο Richetti, δήλωσε πως οι «οπαδοί» του «όχι», θα έπρεπε να στηρίξουν την κυβέρνηση ώστε η προετοιμασία για εκλογές να διεξαχθεί με τον πιο ομαλό τρόπο. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, θα επικρατήσει μια κατάσταση χάους και πανικού στην Ιταλία που θα ταρακουνήσει για ακόμα μία φορά την ήδη «χτυπημένη» Ευρώπη.

Το άρθρο «Πλησιάζει» το δημοψήφισμα στην Ιταλία- «Σεισμός» στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα