Πληρώνουμε τα διπλά από τη Γερμανία στο ΝΑΤΟ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην δημοσιότητα, τα οικονομικά στοιχεία της Συμμαχίας για του 2015, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ως προς τις δαπάνες κάθε χώρας για τη συμμετοχή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα

βρίσκεται στη δεύτερη θέση, όσον αφορά τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αποδίδουν πολύ μικρότερα ποσοστά.

Οι ΗΠΑ, δαπανούν για το ΝΑΤΟ το 3.6% του ΑΕΠ τους, η Ελλάδα το 2.38%, το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο με 2.21% ενώ η Γερμανία με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης δαπανά ακριβώς τα μισά από την Ελλάδα, ήτοι, το 1.19%!

Τα ποσοστά αυτά βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς διαφέρουν κατά πολύ. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η Ελλάδα το 2015 κατέβαλε 1 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία 40 και το Ηνωμένο Βασίλειο 60 δις. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέβαλε υψηλότερο μερίδιο από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Πολύ πιο επικίνδυνος ο κόσμος

Όπως μεταδίδει το CNN, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν είναι ικανοποιημένοι από τα οικονομικά στοιχεία, καθώς με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του συμφώνου, αναμένουν από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, με μόλις 5 χώρες να καταβάλουν αυτό το ποσοστό για το 2015.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «Ξοδεύουμε περισσότερα και τα διαχειριζόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο», ενώ προκειμένου να πιέσει τα κράτη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους, δήλωσε: «Ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι υπήρξε πριν από κάποια χρόνια».

Το άρθρο Πληρώνουμε τα διπλά από τη Γερμανία στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα