Πλημμυρισμένα αυτοκίνητα Θεσσαλίας: Προσοχή, χιλιάδες ΙΧ στο “σφυρί”

Επιτήδειοι έμποροι αυτοκινήτων σπεύδουν να αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή τα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα τα οποία τα μεταπωλούν ως «καλά μεταχειρισμένα». Ομοίως και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει από την τεράστια καταστροφή είναι τα χιλιάδες αυτοκίνητα που έχουν θαφτεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης. Πολλά από αυτά θα έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που η επισκευή τους να είναι ασύμφορη καταλήγοντας σε ανταλλακτικά. Αυτά με τις μικρότερες ζημιές ενδεχομένως να επισκευάζονται και οι ιδιοκτήτες τους να συνεχίσουν να τα οδηγούν. Το

κακό είναι πως στην περιοχή της Θεσσαλίας το ποσοστό των αυτοκινήτων που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές είναι πολύ χαμηλό (περίπου στο 10%). Ωστόσο, εξετάζεται να υπάρξει αποζημίωση από το δημόσιο (εκτός των επιχειρήσεων), αλλά αυτό είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση. Ωστόσο, εκατοντάδες από τα αυτοκίνητα που έπαθαν πιο σοβαρές ζημιές ενδεχομένως να πωληθούν σε εξευτελιστική τιμή κυρίως σε ελεύθερους εμπόρους, να επισκευαστούν με γνήσια ή after sales ανταλλακτικά και να διατεθούν στην αγορά μεταχειρισμένων σαν καινούργια.

Κάτι ανάλογο έχει εντοπιστεί και από ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποζημιώνουν – αγοράζουν τα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και τα διοχετεύουν σε τέτοιους εμπόρους – επισκευαστές οι οποίοι με τη σειρά τους τα ρίχνουν στην αγορά των μεταχειρισμένων. Καλό θα είναι, λοιπόν, αν σκέπτεστε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μέσα στους επόμενους μήνες, να ρίξετε μια ματιά στο ιστορικό του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, ο μηχανικός σας καλό θα είναι να τσεκάρει εξονυχιστικά σημεία που μπορούν να έχουν υγρασία και που να μαρτυρούν την κατάσταση ενός αυτοκινήτου που έχει μπει νερό.

Αποκαλύψεις

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του carandmotor.gr για τον τρόπο δράσης ορισμένων επιτήδειων εμπόρων που δείχνουν έτοιμοι να διαθέσουν στην αγορά εκατοντάδες πλημμυρισμένα αυτοκίνητα.

Στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος του carandmotor.gr Γιώργος Ανδρής ο οποίος σε αποκλειστικό ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει ποια είναι η επόμενη μέρα των πλημμυρισμένων αυτοκινήτων της Θεσσαλίας. Όπως είπε, υπάρχουν ήδη πάνω από 2.000 καταγεγραμμένα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες και κάποιες εταιρείες leasing και ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν βγάλει στο «σφυρί». Πρόκειται για δημοπρασίες όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά έμποροι, οι οποίοι «χτυπούν» τα αυτοκίνητα που τους ενδιαφέρουν, αποκτώντας τα σε τιμές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ. Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού επισκευάσουν «κακήν κακώς» τα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα, στη συνέχεια θα αναρτήσουν σχετικές αγγελίες στις οποίες, ωστόσο, δεν θα αναγράφεται ότι τα ΙΧ είναι πλημμυρισμένα.

Και με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυτοκίνητα του 2023, οι τιμές πώλησής τους θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, παρά τις τεράστιες ζημιές που έχουν αυτά υποστεί από τα λασπόνερα. Το εν λόγω φαινόμενο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία, καθώς σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στις άδειες κυκλοφορίες των οχημάτων από ολική καταστροφή αναγράφεται το παρελθόν τους, με αποτέλεσμα να μην εξαπατώνται οι καταναλωτές. Οι τελευταίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, οι οποίοι καλό είναι να ελέγχουν την κατάσταση των αυτοκινήτων που τους ενδιαφέρουν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, τα οποία έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση αυτά βρίσκονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλημμυρισμένα, Θεσσαλίας, Προσοχή, “σφυρί”,plimmyrismena, thessalias, prosochi, “sfyri”