Πλήγμα στην κυβέρνηση οι «βόμβες» Σγουρίδη – Ο εξοργισμένος Τσίπρας και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Τριγμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης μίλησε στο ραδιόφωνο και είπε ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες, παρομοιάζοντας τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα με αυτές των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.

Η συγκεκριμένη αναφορά-ταύτιση του κ. Σγουρίδη φέρεται να εξόργισε τον Πρωθυπουργό ο οποίος την πληροφορήθηκε την ώρα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υφυπουργό και βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΛ.

Την κατάσταση ανέλαβε να διορθώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Σγουρίδη και του ζήτησε να ανασκευάσει, κάτι που έκανε ο υφυπουργός χωρίς όμως επιτυχία αφού η δυσαρέσκεια του Μαξίμου είχε πλέον εκφραστεί με κάθε τρόπο οδηγώντας τον κ. Σγουρίδη να υποβάλει την παραίτησή του και το Μαξίμου να γνωστοποιεί ότι ο υφυπουργός «για λόγους ευθιξίας, έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού».

Οι δηλώσεις Σγουρίδη προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε επικοινωνία του με κυβερνητικά στελέχη συμφώνησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δημιουργούν σοβαρό ζήτημα. Το σενάριο αποπομπής του κ. Σγουρίδη παραμένει το πλέον πιθανό, παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής» (σ.σ. την Παρασκευή).

Πριν από την παραίτησή του, ο κ. Σγουρίδης επιχείρησε με «διορθωτική» δήλωση να αμβλύνει την εικόνα. Εκανε λόγο για απομόνωση μιας «ατυχούς» λέξης από τη συνέντευξη, με στόχο με πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Πλην, όμως, όσα είχε πει νωρίτερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ο κ. Σγουρίδης, ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί, δυστυχώς, δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν. Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει». Τότε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;», για να απαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2. Οπως τα λεφτά υπάρχουν». Ο δημοσιογράφος επανήλθε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;», για να ανταπαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως ο Παπανδρέου πριν, κ.λπ.».

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση Σγουρίδη.

Η Σύνοδος για το προσφυγικό

Αλλάζουν τα δεδομένα της Συνόδου Κορυφής μετά το ¨μακελειό¨ στην Άγκυρα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την άφιξη του σήμερα στις Βρυξέλλες με την τριμερή (Ελλάδα – Γερμανία – Τουρκία), αλλά και την συνάντηση των 11 χωρών μελών της Ε.Ε., που δήλωναν πως θα υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία να αναβάλλεται.

Η αλλαγή του προγράμματος σαφώς ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο των Βρυξελλών, καθώς η Τουρκία είναι ο καταλύτης των εξελίξεων και η πίεση που θα ασκούσαν οι υπόλοιπες χώρες για την τήρηση των συμφωνηθέντων θα ήταν μεγάλη.

Με την ωριαία συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να πηγαίνει καλά αποκλείοντας τις μονομερείς ενέργειες η τακτική Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αναδείξει το ¨μέτωπο¨ που έχει δημιουργηθεί κατά των ακραίων τοποθετήσεων για το προσφυγικό. Η ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών είναι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί στην απομόνωση με το «σφράγισμα» των βορείων συνόρων.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας αναμένεται να αναδείξουν σήμερα και αύριο πως ο ενδεδειγμένος δρόμος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι η στενή συνεργασία με την Τουρκία και σε καμία περίπτωση το κλείσιμο των συνόρων.

Τι θα προτάξει ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους ηγέτες της ευρωζώνης;

– Την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα.

– Την στήριξη Λιβάνου και Ιορδανίας για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας για την μείωση των ροών από την Τουρκία.

– Τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών.

– Την επανεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη.

– Την ενίσχυση της FRONTEX και την άμεση ενίσχυση των κρατών της βαλκανικής οδού με εξοπλισμό.

– Την αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής στην Ελλάδα.

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών σε χώρες προέλευσης και επανεισδοχής στην Τουρκία.

– Τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις περιπολίες που θα διεξάγει η συμμαχία στο Αιγαίο.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε και η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής να μην είναι εγκαλούμενος αλλά εγκαλών, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με την οικονομική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα