Πληγέντες πυρκαγιάς – μέτρα στήριξης: Οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους

Την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων στην Αττική λόγω της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές, επιδότηση ενοικίου και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος, περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου. Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων κατοίκων και δήμων από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική ανακοίνωσαν

τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών. «Ανακοινώνουμε άμεση χρηματοδότηση 90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου, για τα πρώτα έξοδα που θα καταβάλλονται σε όλους όσοι έχουν πληγεί, από την αμέσως επόμενη στιγμή που θα γίνεται η καταγραφή» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, θα ακολουθήσει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για την αποστολή τεχνικών δελτίων και για τα υπόλοιπα χρήματα, προκειμένου η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Βασικός μας γνώμονας είναι η ταχύτητα. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους, την περιφέρεια και τους κατοίκους για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Από τον “Ιανό” και μετά, έχουμε πλέον μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κινούμε άμεσα τις διαδικασίες, εκεί όπου προηγουμένως απαιτούνταν ακόμα και χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις- μέχρι να ολοκληρωθούν», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Τα μέτρα λαμβάνονται σε δύο σκέλη και είναι τα εξής:

Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ως δαπάνη κοινωνικής προστασίας και διαβίωσης με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές τα οποία θα καταβληθούν άμεσα αφού καταγραφούν οι ζημιές από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Αυξημένη επιδότηση θα έχουν οι τρεις δήμοι που επλήγησαν. Τα κονδύλια για την ενίσχυση των πληγέντων που θα τους διατεθούν από το ΥΠΕΣ είναι 90.000 στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 στον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 στον Δήμο Διονύσου.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσχέρεια λόγω πανδημία, αποφασίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Επίσης, θα έχουν επιδότηση ενοικίου ή κάποιο άλλο στεγαστικό επίδομα όσοι έχουν χάσει το σπίτι τους και δεν μπορούν να μείνουν κάπου αλλού.

Κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής θα καταγράφουν επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν και θα προβλεφθεί ειδική ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής.

Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το ειδικό πλαίσιο στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, στόχος είναι οι δράσεις να είναι «άμεσες και απολύτως υποστηρικτικές» στο πλευρό των πληγέντων, να επουλωθούν άμεσα οι πληγές και να διασφαλιστεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε, ενώ τα επιμέρους μέτρα από τη δέσμη θα παρουσιαστούν κατά αρμοδιότητα από τα αντίστοιχα υπουργεία.

Αμυράς: Αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν στην Αττική

Στο τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχθηκε η Αττική αναφέρθηκε ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, υπογραμμίζοντας ότι θα χαρακτηριστεί η περιοχή άμεσα αναδασωτέα και δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή χρήσης γης, ενώ όπου είναι δύσκολη η φυσική αποκατάσταση θα ενταχτούν αυτές οι εκτάσεις στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης.

Πέντε άξονες δράσης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων

Η άμεση κινητοποίηση σύσσωμου του κρατικού μηχανισμού για τη λήψη δέσμης ανακουφιστικών μέτρων στην κατεύθυνση της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Αυγούστου, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν 5 άξονες δράσης υπέρ:

της κοινωνικής προστασίας,

της στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών,

της οικονομικής ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεων,

της στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων

της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τους παραπάνω άξονες δράσης, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:Υπουργείο Εσωτερικών

Άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.

Άμεση καταβολή μίας πρώτης χρηματοδότησης με το ποσό των 180.000 ευρώ το οποίο θα διοχετευτεί στους πληγέντες και θα κατανεμηθεί ως εξής:

– 90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών,

– 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς

– 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεση χορήγηση στεγαστικής συνδρομής έπειτα από σχετική αυτοψία που θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.

Άμεση χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες που έχουν μείνει άστεγοι.

Υπουργείο Οικονομικών

Απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων.

Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που καταβάλλεται και σε πνεύμα κατανόησης, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αποζημιωθούν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης. Όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι δυνατή, οι εκτάσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Για το λόγο αυτό άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Την άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό η στήριξη στους πληγέντες, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης εξήρε τη συνδρομή τους πυροσβεστικού σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και στον περιορισμό των υλικών ζημιών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός στο πλευρό όλων των ανθρώπων που επλήγησαν, μέσω κυρίως της χρηματοδότησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε, με τη σειρά τους, όλους όσοι επιχείρησαν στο πεδίο για την οριοθέτηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και τους εθελοντές που προσέφεραν στέγη σε κατοίκους που είχαν πληγεί, αλλά και βοήθησαν στη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων από τις φλόγες. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, που αφορά στην κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς στην αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρώτη άμεση χορήγηση 180.000 ευρώ στους τρεις πληγέντες δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής: 90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, θα ακολουθήσει η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων για την αποστολή τεχνικών δελτίων και για τα υπόλοιπα χρήματα, προκειμένου η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Βασικός μας γνώμονας είναι η ταχύτητα. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους, την περιφέρεια και τους κατοίκους για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. «Από τον «Ιανό» και μετά, έχουμε πλέον μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κινούμε άμεσα τις διαδικασίες, εκεί όπου προηγουμένως απαιτούνταν ακόμα και χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις- μέχρι να ολοκληρωθούν», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Όπως επισημάνθηκε, δε, καθώς επίκειται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, επισπεύδεται η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή για όλους όσοι έχουν πληγεί. «Έχουμε διαμορφώσει ένα συμπαγές πλαίσιο κρατικής αρωγής και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σύντομα ορατό», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, με ταχείες διαδικασίες, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, συνεργεία και μηχανικοί του Υπουργείου βρίσκονται, ήδη, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε κατοικίες και κτήρια. «Διαθέτουμε την εμπειρία, το σύστημα έχει δουλέψει και σε άλλες καταστροφές. Γνωρίζουμε, ακριβώς, τι πρέπει να κάνουμε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληγέντες, Οικονομική,pligentes, oikonomiki