Πίσω από τα… κάγκελα υφυπουργός στη Ρουμανία

Ο λόγος για τον Γκεόργκε Κόστιν υπεύθυνο για τα δικαιώματα των «επαναστατών» του Δεκεμβρίου 1989 επί εποχή Τσαουσέσκου. Ο τέως υφυπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.

Όπως καταγγέλλεται, ο Κόστιν κατάφερνε να πείσει εκατοντάδες άτομα να του παραχωρήσουν το 15% των αποζημιώσεων, που έλαβαν αναδρομικά για την υποτιθέμενη συμμετοχή

τους στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, τον Δεκέμβριο του 1989, συγκεντρώνοντας πάνω από 600.000 ευρώ την περίοδο 2009-11.

Ταυτόχρονα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος άλλων δύο μελών της ίδιας ένωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Τσαουσέσκου και οι απόγονοι των θυμάτων του καθεστώτος δικαιούνται να λάβουν ένα «πιστοποιητικό επαναστάτη» με το οποίο αποκτούν διάφορα πλεονεκτήματα, όπως μια ισόβια αποζημίωση που αγγίζει τα 450 ευρώ το μήνα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει το νόμο για να περιορίσει τα δικαιώματα και να διαγράψει από τον κατάλογο τους «απατεώνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα