Πιέσεις και αντιστάσεις για τα εργασιακά

Ως πολιτική απόφαση χαρακτηρίζει την απόφαση να μην υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015 αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Πληροφορίες αναφέρουν πως την παραπάνω θέση, επαναλαμβάνουν στην τρόικα

ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρουτσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις συναντήσεις της Παρασκευής.
Οι εξελίξεις στις συζητήσεις, σε συνδυασμό με το θέμα των τραπεζών αποκλείουν την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως τη Δευτέρα. Έτσι στο Eurogroup η Αθήνα θα περιμένει μια «δήλωση προόδου», ενώ δεν αποκλείεται η τρόικα να επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα.
«Είναι δύσκολο να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup. Επιδιώκουμε μια θετική δήλωση προόδου ώστε να συμφωνήσουμε αμέσως μετά», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αφού διακόψουν για το Eurogroup, είπε ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πιθανό η τρόικα να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι στα βασικά εμπόδια είναι η διάσταση απόψεων για τα stress tests των τραπεζών, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και το αίτημα για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.
«Στο θέμα των τραπεζών έχουμε καταθέσει συμβιβαστική πρόταση. Να διατηρηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ τον Νοέμβριο ώστε εάν υπάρξουν νέες ανάγκες να καλυφθούν. Αυτό μπορεί να ξεμπλοκάρει την όλη διαδικασία», είπε.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο στο Eurogroup μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ, και ότι το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών είναι υψηλότερες των 6,4 δισ. που ανακοίνωσε την Πέμπτη (06/03) η ΤτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα