Πέθανε ο Τζον Γκλεν- Ο πρώτος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη γη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρώτος αστροναύτης των ΗΠΑ που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη γη, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Το θάνατο του Τζον Γκλεν ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο λέγοντας πως «ο Τζον Γκλεν είναι και θα είναι για πάντα, ο απόλυτος ήρωας της πολιτείας του Οχάιο και ο θάνατος του σήμερα αποτελεί περίσταση πένθους για όλους εμάς».

Γεννημένος

στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέμπριτζ του Οχάιο, ξεκίνησε τις σπουδές του ως χημικός μηχανικός αλλά τις διέκοψε, για να καταταγεί στην ναυτική αεροπορία μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943.

Η καριέρα του ως πιλότου συνεχίστηκε στην Κορέα, όπου ως σμήναρχος συμπλήρωσε 90 αποστολές, σε μία εκ των οποίων πλησίασε τόσο πολύ τα εχθρικά αεροσκάφη που όταν το F-86 το οποίο πλοηγούσε επέστρεψε στη βάση του αριθμούσε 200 τρύπες.

Το 1958 η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ, ξεκίνησε το Project Mercury, ένα σχέδιο με στόχο την τοποθέτηση ενός διαστημικού οχήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ύστερα από σκληρά τεστ και δοκιμασίες, ο Τζον Γκλεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στους επτά αστροναύτες του Mercury, τον Απρίλη του 1959. Το 1962, παρά το νεαρό της ηλικίας του απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury κι έμεινε στην ιστορία σαν τον πρώτο που πέταξε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη.

Ο Τζον Κένεντι, χάρη της αγάπης του για τα διαστημικά πειράματα, απέκτησε στενή φιλία με τον αστροναύτη και άρχισε να τον επηρεάζει για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Αν και τον έπεισε να «μπει» στα κοινά, ο Κένεντι δολοφονήθηκε και άφησε «ξεκρέμαστο» τον Γκλεν, που έβαλε στην άκρη κάθε φιλοδοξία για την πολιτική μετά από ένα ατύχημα στο αυτί του. Τελικά, ο Τζον Γκλεν εξελέγη γερουσιαστής, όταν το 1974 αποφάσισε να επιχειρήσει την είσοδο στο πολιτικό στερέωμα για τρίτη φορά.

Όμως οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται κι έτσι το 1998 τον προσέγγισε η NASA, με σκοπό την επιστροφή του στο Διάστημα.

Στις 29 Οκτωβρίου 1998 το διαστημόπλοιο Discovery απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και ο Γκλεν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Το άρθρο Πέθανε ο Τζον Γκλεν- Ο πρώτος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη γη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα