Περισσότερες απολύσεις ζητά η τρόικα

Όπως όλα δείχνουν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικα για τον αριθμό των απολύσεων και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αύριο σε νέα συνάντηση, που θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της τρόικας στο αίτημα του υπουργού για παράταση του χρόνου για την υλοποίηση της κινητότητας,

ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων που απαιτούνται στη διετία 2013-2014 και να ξεπεράσει τις 15.000, με ανάλογη μείωση του αριθμού (25.000) των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα φέτος.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση αυτή της τρόικας επιμένοντας ότι οι ήδη συμφωνημένοι στόχοι θα τηρηθούν και ότι το μόνο που ζητείται είναι τρίμηνη παράταση για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων. Σε ό, τι αφορά τις απολύσεις επανέλαβε ότι θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε απόλυση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, «η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους».

Στην περίπτωση αυτή, όμως επισημαίνουν κοινοτικά στελέχη, «η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης».

Σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, η τρόικα φέρεται να δέχεται τις απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών- αλλά σε κάθε περίπτωση να βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Πάντως στον συνολικό αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο από την ΕΡΤ θα συμπεριληφθούν μόνον όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν.

Τέλος, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσε πως «αν δεν κλείσει η συμφωνία για το Δημόσιο, η τρόικα δεν φεύγει».

Keywords
Τυχαία Θέματα