Πεπεισμένος για επίθεση στη Συρία ο Ομπάμα

Βήμα πίσω από τις αρχικές του θέσεις δεν κάνει ο πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πως αν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία τότε το γεγονός αυτό, θα ενθαρρύνει την πραγματοποίηση αντίστοιχων εγκλημάτων στο μέλλον.

Ο Ομπάμα βρίσκεται στη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί υπ' όψιν του, ότι στη Συρία

έγινε χρήση χημικών όπλων, γεγονός το οποίο, όπως είπε, ούτε το Ιράν αλλά ούτε και η ίδια η Συρία αρνείται.

«Το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι το ποιος τα χρησιμοποίησε», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο υπεύθυνος είναι ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, του οποίου την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα θα μειώσει μια στρατιωτική επέμβαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξια του για θετική ψήφο από πλευράς Κογκρέσου σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να δράσει στρατιωτικά στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταφύγει σε Βουλή και Γερουσία.

«Σεβόμαστε τον ΟΗΕ, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων και ότι το καθεστώς του Μπασάρ Α λ Άσαντ είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν και θα επιδιώξουμε μια απάντηση η οποία θα αποθαρρύνει κάθε τέτοια πράξη στο μέλλον», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε την προσωπική του αντίθεση στον πόλεμο στο Ιρακ, αλλά και τη δέσμευση του για απαγκίστρωση από Ιράκ και Αφγανιστάν, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται.

«Δεν διακυβεύται η προσωπική μου αξιοπιστία, αλλά η αξιοπιστία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του ίδιου του Κογκρέσου», υπογράμμισε.

Ανυποχώρητη η Συρία

Η Συρία δεν πρόκειται να παραδοθεί ακόμη κι αν γίνει «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», φέρεται να δήλωσε υπουργός της χώρας όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Και ενώ ο διπλωματικός πυρετός αυξάνει, ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην είσοδο της πόλης Μααλούλα, όπου ζουν χριστιανοί, βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νόσρα και ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα φυλάκιο του καθεστώτος στην είσοδο της Μααλούλα, σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες», όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο.

«Ένα όχημα το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη μπροστά από το φυλάκιο δίνοντας το σήμα για να ξεκινήσει η επίθεση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε τρεις φορές το φυλάκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα