ΠΕΔΜΕΔΕ: Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ‘Πανελλαδική Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων’ για την πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κος Κ. Χατζηδάκης, με κύριο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε επιστολή της η ΠΕΔΜΕΔΕ προς την πολιτική ηγεσία

του εν λόγω υπουργείου, αναφέρει ότι «τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας ότι «επί της ουσίας είναι η τελευταία ελπίδα ανάταξης της οικονομίας και αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου, με βασική -όμως- προϋπόθεση, για να πετύχουν οι δέκα αυτές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι η άμεση υλοποίησή τους, χωρίς παλινδρομήσεις, τακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν…».

Παράλληλα, η ΠΕΔΜΕΔΕ αναφέρει το ότι «χωρίς να παραγνωρίζει τη μέγιστη σημασία απεμπλοκής των μεγάλων οδικών αξόνων και της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγγελία για το νέο καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων και τη μείωση των αναθετουσών αρχών κατά 80%, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί και δική της θέση η δραστική μείωση των πολυπληθών και κατακερματισμένων αναθετουσών αρχών…».

Κατά την άποψη της ΠΕΔΜΕΔΕ «αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με την καθιέρωση μονίμων εξειδικευμένων επιτροπών διαγωνισμών -τουλάχιστον- ετήσιας διάρκειας και τη διενέργεια των διαγωνισμών σε δύο διακριτά στάδια, ένα για την κατάθεση-εξέταση των δικαιολογητικών, για τις ενστάσεις και για την οριστικοποίηση των δικαιουμένων συμμετοχής και ένα για την υποβολή των οικονομικών προσφορών και την αυθημερόν αποσφράγισή τους…».

Επίσης, η ‘ένωση’ επαναφέρει την πρότασή της «για την επίβλεψη των έργων από πιστοποιημένους ιδιώτες, που έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο στην πολιτική ηγεσία του τόπου και η οποία θα θεραπεύσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απλούστευσης των διαδικασιών και της διασφάλισης της διαφάνειας…».

Η ΠΕΔΜΕΔΕ, μέσω της επιστολής της προτείνει ακόμα, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης τυποποίησης των δημοσίων συμβάσεων, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να εξαντλείται ο προληπτικός έλεγχος από το ‘Ελεγκτικό Συνέδριο’ επί των συμβατικών τευχών και αδειοδοτήσεων, ώστε εν συνεχεία, να παρέλκει κάθε περαιτέρω έλεγχος μετά την ανακήρυξη του μειοδότη, που μόνον καθυστερήσεις και τριβές δημιουργεί, χωρίς ουσιαστικό λόγο και αντικείμενο.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή της η ΠΕΔΜΕΔΕ, αναφέρει το ότι «η ‘ένωση’ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό, κο Στ. Καλογιάννη, είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις της για τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα επιβίωσης των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας, αποκομίζοντας την εντύπωση ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας για γρήγορες, απλές και αποφασιστικές δράσεις...».

Keywords
Τυχαία Θέματα