Παζλ αντιθέσεων για τον εκλογικό νόμο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας ο νέος εκλογικός νόμος», λένε οι ειδικοί.

Η χώρα οδηγείται σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό προκύπτει από το πρώτο ανάγνωσμα του νόμου που έγινε γνωστός. Πλέον, κόμμα ακόμη και με 35% δεν συγκεντρώνει πάνω από 110 έδρες…

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για το θέμα «ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στη στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης και απαντά στην αποπολιτικοποίηση με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη. Σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».

Η θέση της ΝΔ

Αντίθετα, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εκλογικός νόμος οπερέτα. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα. Τη στιγμή που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Ήξεις αφήξεις η θέση της κας Γεννηματά, η οποία τόνισε: «Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό. Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς, για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Η θέση της Ένωσης Κεντρώων

Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου είναι ο κ. Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε ότι «όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο. Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».

Η θέση του ΚΚΕ

Αντίθετο είναι το ΚΚΕ, που τονίζει δια στόματος του κ. Κουτσούμπα ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν τη θέσει, το επόμενο διάστημα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις, που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση, από φθινόπωρο. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση, που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και βεβαίως έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κ.λπ.».

Η θέση του Ποταμιού

Ο Σταύρος Θεοδωρακης διαφωνεί και το φωνάζει δυνατά! «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί. Συγκεκριμένος εκλογικός νόμος προϋποθέτει τη συμμετοχή 4-5 κομμάτων ή τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εκτός από την παράλληλη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να γίνει και συζήτηση για τον Αρμαγεδδώνα που πλήττει την κοινωνία». Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μετακομίσει στο ψηφοδέλτιο κανενός άλλου κόμματος και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας δυνατός τρίτος πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η θέση των ΑΝΕΛ

Ο Πάνος Καμμένος στηρίζει και το λέει: «Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, και συνέχισε: «Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, θα πρέπει να παραμείνει. Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο. Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση».

Το άρθρο Παζλ αντιθέσεων για τον εκλογικό νόμο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα