Παρέμβαση του ΣτΕ για τις έκτακτες εισφορές

Με επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη στο θέμα των έκτακτων εισφορών, οι οποίες θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην επιστολή αυτή ο ΣτΕ τονίζει ότι ιδιαίτερα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες «γονατίζονται» από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει στην επιστολή της ότι «τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται στους έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια

μέτρα, δηλαδή όχι σύμφωνα με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια».

Ταυτόχρονα, στην επιστολή τονίζεται το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες έχουν πλέον προβλήματα βιοπορισμού. «Το ύψος των έκτακτων φόρων εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους».

Τέλος, Ο ΣτΕ σχολιάζε ότι «ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν μέσω συνεχόμενης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος (μείωση αποδοχών κύκλου εργασιών και αύξηση εμμέσων φόρων)».

Keywords
Τυχαία Θέματα