Παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία καταγγέλλουν όλες οι πλευρές

Την παραβίαση της εκεχειρίας στη Συρία, από τη Ρωσία και την Πολεμική Αεροπορία της συριακής κυβέρνησης, κατήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Κρίστιαν Γένσεν στο Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα υπάρξει «σχέδιο Β» αν γίνει σαφές πως η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί της δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν την εκεχειρία, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση ότι η συμμόρφωση με την εκεχειρία «θα είναι ένας σημαντικός δείκτης κατά πόσον επιθυμούν σοβαρά να υπάρξει ειρηνική λύση στη συριακή κρίση η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής και τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπασάρ», ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέση για τον Μπασάρ στη Συρία.

Τρομοκρατική επίθεση καταγγέλλει η συριακή κυβέρνηση

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταγγέλλει ότι τρομοκρατικές οργανώσεις φέρονται να βομβάρδισαν περιοχές στη Λαττάκεια.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» εξαπέλυσαν δεκάδες όλμους εναντίον αγροτικών περιοχών στην παραλιακή συριακή επαρχία Λαττάκεια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τοπική πηγή, ο βομβαρδισμός προκάλεσε απώλειες. Το πρακτορείο ανέφερε πως τα πυρά προέρχονταν από λόφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου «αναπτύσσονται τρομοκράτες κυρίως από το Μέτωπο Νόσρα».

Επίθεση από την Τουρκία σε συριακή πόλη

Πληροφορίες για επίθεση στη βόρεια συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ από το τουρκικό έδαφος με τη χρήση βαρέου πυροβολικού έλαβε το κέντρο συντονισμού στη Συρία, συγκεκριμένα το κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
Το Interfax επικαλείται τον επικεφαλής του κέντρου συντονισμού, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία έχει έρθει σε επαφή με αμερικανικό κέντρο στο Αμάν της Ιορδανίας για να διευκρινίσει για τον βομβαρδισμό συριακού εδάφους από την Τουρκία.
«Το ρωσικό κέντρο για τη συμφιλίωση των εμπολέμων πλευρών στη Συρία έλαβε αργά στις 27 Φεβρουαρίου πληροφορία για επίθεση από την Τουρκία στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πτέραρχος Σεργκέι Κουραλένκο και πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένοπλες δυνάμεις υποστηριζόμενες από βαρύ πυροβολικό.
Η πληροφορία ελέγχθηκε και επιβεβαιώθηκε μέσω αρκετών διαύλων, μεταξύ τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, συνασπισμός υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού /YPG).
Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Ταλάλ Σαλού, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti νωρίτερα σήμερα ότι Κούρδοι πολιτοφύλακες απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Τελ Αμπιάντ, πόλη στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα