Παραβάσεις ΚΟΚ αλκοόλ: Το προφίλ των οδηγών – Φύλο και ηλικία

Παραβάσεις ΚΟΚ αλκοόλ: Άνδρες οδηγοί, ηλικίας από 31 έως 40 ετών, είναι αυτοί που κατέχουν “τα πρωτεία” στην οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος! Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, οι άντρες οδηγοί, ηλικίας από 41 έως 50 ετών. Στη σειρά… κατάταξης ακολουθούν πάλι οι άνδρες από πενήντα ενός έως εξήντα ετών, ενώ στην προτελευταία θέση είναι οι άνδρες από 20 έως 30 ετών και στην τελευταία άντρες οδηγοί από εξήντα ενός ετών και πάνω.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όχι ότι

οι γυναίκες οδηγοί απουσιάζουν από αυτή την λίστα οδηγών, που πιάνουν τιμόνι όταν έχουν καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους όσο και του άλλους, ανύποπτους οδηγούς, που συναντούν στους δρόμους. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών οδηγών, που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ αφορά τις ηλικίες από 20 έως 30 ετών, πολύ λιγότερες βέβαια σε σχέση με τους άνδρες οδηγούς.

Είναι η πρώτη φορά, που η Τροχαία Αττικής μετά τους σχετικούς ελέγχους σε εξόρμηση ειδικά γι αυτό το σκοπό, δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τους παραβάτες οδηγούς, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Έτσι, ξημερώματα Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι (αλκοτέστ) συνολικά σε 1.549 οδηγούς, σε δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της Αττικής(σ.σ. σε λεωφόρους, αλλά και κοντά σε κέντρα διασκεδάσεως). Βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, αναφέρει η Τροχαία, προκύπτει ότι το 9% των οδηγών, που ελέχθησαν, βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Τροχαία: Αντικοινωνική συμπεριφορά

Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, συνεχίζει η Τροχαία, “συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και συγκαταλέγεται στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων”.

Τέλος, πληροφορεί ότι “οι έλεγχοι των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος συνεχίζονται ακατάπαυστα σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του γενικότερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δραστική μείωση των επικίνδυνων παραβάσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, μπαίνει και ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στα σχέδια είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ και της κατάχρησής του, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους. Με το ίδιο νομοσχέδιο δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εκτός των ανηλίκων, των εγκύων και των οδηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα