Παρακολουθήστε απ’ ευθείας από τη Βουλή την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας (live)

Αρχίζει στις 19.30 η φανερή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, με την πρόταση της κυβέρνησης, τον Προκόπη Παυλόπουλο να είναι-εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου- ο επόμενος πρόεδρος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες,

ενώ αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον ακαδημαϊκό Νίκο Αλιβιζάτο, που είναι πρόταση του Ποταμιού. Το ΚΚΕ και η ΧΑ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «παρών».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτή τη φάση απαιτεί την πλειοψηφία των 3/5 του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Στο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε 5 ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς, ώστε να τού ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να προτείνει τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ για το ύψιστο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ότι- παρά την γραμμή του κόμματός του- δεν θα υπερψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο, έχοντας πλήρη διαφωνία για την επιλογή του στη θέση αυτή.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους κ. κ. Λαφαζάνη και Λαπαβίτσα, καθώς και άλλους, ωστόσο αναμένεται ότι θα υπηρετήσουν την κομματική γραμμή και θα υπερψηφίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα