Παραδέχονται την απραξία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε στη Βουλή πως ουδέποτε έχει γίνει προσπάθεια διεκδίκησης αποζημίωσης από το Βερολίνο για τις καταστροφές από την γερμανική κατοχή.

Επτά δεκαετίες μετά από τη γερμανική κατοχή και την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας από τα στρατεύματα του Χίτλερ, η Ελλάδα διά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους της παραδέχεται πως ουδέν έχει πράξει ούτε για την αποτίμηση της τρομακτικής ζημιάς, ούτε και -φυσικά- για την διεκδίκηση

αποζημίωσης από το Βερολίνο.

Το γεγονός προσλαμβάνει, προφανώς, σκανδαλώδεις διαστάσεις, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βρίσκεται προ μιας δραματικής δημοσιονομικής καταστροφής, και ταυτόχρονα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας για συνέχιση και κλιμάκωση σκληρής λιτότητας, με στόχο επισήμως την αποπληρωμή των χρεών της.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της», είπε αργά απόψε το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Επαμ. Μαριά. «Εχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση που σχετικού αρχειακού υλικού, προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως και να αξιοποιηθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ανάλογη τοποθέτηση του προκατόχου του κ. Φ. Σαχινίδη για το ίδιο ζήτημα. Πάντως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία τώρα, καθώς γίνεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πολιτικού του προϊσταμένου κ. Γ. Στουρνάρα με τον επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού επιτελείου κ. Σόιμπλε στη Γερμανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι συγκροτείται «ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αναλυτική καταγραφή του αρχείου και την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού στοιχείου», καθώς και ότι «διενεργείται έλεγχος για την ανεύρεση του συνόλου του αρχειακού υλικού απ’ όλες τις διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το αρχειακό υλικό «ουδέποτε έχει ταξινομηθεί, ούτε έχει γίνει προσπάθεια ψηφιοποίησής του» και πρόσθεσε πως η συστηματική προσπάθεια άρχισε πλέον μόλις τώρα.

Τα μόνα στοιχεία που επικαλέστηκε είναι η αποτίμηση της ζημιάς που έγινε σε διάσκεψη των Παρισίων την διετία 1945-1946, σύμφωνα με την οποία, με τις τότε τιμές, η συνολική ζημία της Ελλάδας ανήλθε στα 7,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Πληροφορίες από: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα