Παρά το φρένο των Βρυξελλών η αγορά θέλει ρευστότητα εδώ και τώρα

Του Νίκου Ρογκάκου

Αύξηση κατά 15%-45% της ελληνικής συνδρομής στο νέο ΕΣΠΑ και χρονοκαθυστέρηση στις αποφάσεις Eurogroup για πρόσθετη στήριξη γίνονται εμπόδιο στην άμεση τόνωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που «ζήτησε» η κάλπη.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε περίτρανα την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ένα διπλό «φρένο» εκ μέρους των Βρυξελλών στέκεται εμπόδιο στην άμεση έλευση ισχυρής χρηματοδότησης που έχει τόσο ανάγκη η αγορά και η οικονομία

για να κινηθεί:

- Το πρώτο εμπόδιο είναι η αύξηση κατά 15%-45% της ελληνικής συνδρομής στο νέο ΕΣΠΑ, ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή κατά την έγκριση και παρουσίαση του προγράμματος στις Βρυξέλλες. Από 95% στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ η συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ (σημ το υπόλοιπο ποσοστό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) πέφτει στο 80% ή και στο 50% (Ν. Αιγαίο) και 60% (Στ. Ελλάδα). Έτσι, η όποια απόφαση για εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ, εξηγούν αρμόδιες πηγές, συνεπάγεται πρόσθετη κρατική δαπάνη. Και τούτο όταν το βασικό αίτημα στην κοινωνία είναι φοροελαφρύνσεις και κατάργηση έκτακτών εισφορών.
- Το δεύτερο εμπόδιο είναι η χρονοκαθυστέρηση στις αποφάσεις του Eurogroup για πρόσθετη στήριξη. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην συνδρομή που ζητήθηκε επισήμως στο Eurogroup του Μαίου από την Ελλάδα για το πολυετές σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο και παρουσιάστηκε στους ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές από την ΕΕ, δεν αποκλείουν το σχέδιο πρόσθετης συνδρομής της να συνδεθεί με τη λύση στο ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει οριστεί για το τέλος του Φθινοπώρου και δεν αποκλείεται πλέον να οριστικοποιηθεί και… αργότερα.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων

Η ανάπτυξη όμως και η αναστροφή του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία και την καταρράκωση της μεσαίας τάξης απαιτεί -αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου- σημαντικά κεφάλαια εδώ και τώρα που δεν υπάρχουν. Οι τράπεζες ακόμη αδυνατούν να αναλάβουν δράση και το πολυετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας το οποίο στηρίζεται σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις σε 150 δισ. ευρώ κεφαλαίων για να επαναφέρει τα 50 δισ. ευρώ του ΑΕΠ που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια έχει ένα «χρονικό» πρόβλημα: οι επενδύσεις για να αποδώσουν και να φέρουν θέσεις εργασίας απαιτούν χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα