«Πάνω από την κομματ. ταυτότητα το “δημότης Αθηναίων”»

στον Νίκο Καραμάνογλου ([email protected])

Μια ανάσα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανοίγει τα χαρτιά του στην «Αττική free press» και απαντά σε ερωτήσεις γύρω από την υποψηφιότητά και τις προτεραιότητες του.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014

προβλέπεται να διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης. Ποια είναι η γνώμη σας για τα χρίσματα ή τη στήριξη των κομμάτων;

«Στη σημερινή συγκυρία, τα χρίσματα και οι κομματικές ταυτότητες έχουν δευτερεύουσα σημασία, ειδικά στους μικρότερους δήμους. Στους μεγαλύτερους δήμους που οι πολιτικοί συμβολισμοί είναι ισχυρότεροι, έχουν και κάποια μεγαλύτερη σημασία. Σε ό,τι με αφορά, όπως γνωρίζουν όλοι, παραιτήθηκα από βουλευτής για να αφοσιωθώ στα προβλήματα της Αθήνας. Περισσότερο από την κομματική μου ταυτότητα προτάσσω αυτή που γράφει “δημότης Αθηναίων” και επιμένω σε αυτό».

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», παρά τους ισχυρισμούς πως θα δώσει νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, εκ του αποτελέσματος δημιούργησε «ασφυξία» στους δήμους, καθώς ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν μια σειρά από νέες αρμοδιότητες χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Θεωρείτε επιτυχημένο το εγχείρημα του «Καλλικράτη»;

«Όχι, και αυτό λένε και οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Ως σύλληψη ο Καλλικράτης έχει θετικά στοιχεία, αλλά έγινε βιαστικά, πρόχειρα και μετέφερε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και θα το επιδιώξουμε».

Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι πόροι του κράτους προς τους ΟΤΑ περικόπηκαν κατά 60%. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μπορούν να παράξουν έργο οι δήμοι και να σταθούν κοντά στον πολίτη;

«Μπορούν, αρκεί να αλλάξουν αντίληψη και να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης οι ίδιοι. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε στην Αθήνα και γι’ αυτό θα στηριχθούμε σε δύο τομείς: Ενίσχυση του τουρισμού με στόχο να έχουμε επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ειδικά της νεανικής. Για να το πετύχουμε προγραμματίζουμε συγκεκριμένες δράσεις. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαλλάξουμε για 2 χρόνια από τα δημοτικά τέλη τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται από νέους ως 29 ετών, σε συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι θα τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, θα βοηθήσουμε τους νέους μας και θα αναζωογονήσουμε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μας. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε Κέντρο υποδοχής επενδυτών (Invest in Athens), ένα σημείο στο οποίο θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει σοβαρές πληροφορίες για θέματα όπως: κωδικοποίηση νομοθεσίας, ενοικίαση χώρων, υποστήριξη στις αδειοδοτήσεις, επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνδυάζοντας την τουριστική προβολή και την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην πόλη, τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούν».

Παρά την οικονομική συγκυρία, οι δήμοι παραμένουν αποκούμπι του πολίτη. Οι δομές αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί στον δήμο είναι αρκετές για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας;

«Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις που θα ανακουφίσουν τους πιο ανήμπορους συμπολίτες μας. Κέντρο Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών & Προληπτικής Ιατρικής για άμεση και έμπρακτη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Το «γεύμα της ημέρας» σε συνεργασία με εστιατόρια της πόλης. Η δημιουργία 7 κοινωνικών παντοπωλείων. Η διευκόλυνση φιλανθρωπικών δράσεων. Η δημιουργία ενός προτύπου κέντρου ημέρας και ενός προτύπου κέντρου νύχτας για τους άστεγους συμπολίτες μας. Η Δημιουργία Κοινωνικού Βιβλιοπωλείου σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Για πολίτες, ιδίως νέους, που έχουν ανάγκη».

Η υποψηφιότητα του Θάνου Πλεύρη στο ψηφοδέλτιό σας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Τι σηματοδοτεί για εσάς η απόφαση να συμπεριληφθεί σε αυτό;

«Ο κ. Πλεύρης είναι πρώην βουλευτής, πρώην Ευρωβουλευτής, έχει εμπειρία, είναι γνώστης των θεμάτων και μπορεί να προσφέρει πολλά στην Αθήνα».

Σας βρίσκει σύμφωνο μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας του δήμου;

«Όχι, δεν συμφωνώ. Ο δήμος έχει και πολλούς εργαζόμενους και υποδομές στον συγκεκριμένο τομέα. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία και να προωθηθούν σύγχρονες δράσεις, με βασικότερη την προώθηση της ανακύκλωσης στο σπίτι με σκοπό την μείωση των απορριμμάτων, αλλά και τον διαχωρισμό τους “στην πηγή”».

Με δεδομένο ότι η δημοτική αστυνομία έπαυσε να λειτουργεί, ενώ τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης είναι οξυμμένα, τι προτίθεστε να κάνετε;

«Έχουμε προτείνει τη σύσταση νέας ειδικής ομάδας, με μητροπολιτική αντίληψη, εντός της ΕΛ.ΑΣ., από καλά εκπαιδευμένους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου. Έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια, την οποία έχει αποδεχθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να υλοποιείται».

Απέναντί σας, εκτός των άλλων υποψηφίων, έχετε και τον Νικήτα Κακλαμάνη, που προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που προκριθείτε στον β’ γύρο και εκείνος αποκλειστεί, θα επιδιώξετε κάποιας μορφής δημόσια στήριξή του προς την υποψηφιότητά σας;

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εμένα στη δεύτερη και τον κ. Κακλαμάνη στην πέμπτη θέση. Αν ήμασταν μαζί το τοπίο των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Φοβάμαι ότι ο κ. Κακλαμάνης με την επιμονή του διευκολύνει και πάλι τον κ. Καμίνη...».

Παναθηναϊκός: Γήπεδο στη Λεωφόρο ή στον Βοτανικό;

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε σύμφωνοι με τα έργα που γίνονται στη Λεωφόρο και θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για κατεδάφιση της Λεωφόρου χωρίς να έχει φτιαχτεί άλλο γήπεδο, καθώς επίσης και εγκαταστάσεις για άλλα αθλήματα».

Σε περίπτωση εκλογής σας θα πρέπει να περιμένουμε τοπικά δημοψηφίσματα και αν ναι, ποια νομίζετε πως είναι τα σημαντικότερα θέματα, για τα οποία οι δημότες θα έπρεπε να ερωτηθούν;

«Στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πόλη τους. Έχω πει ότι θα θέσω σε δημοψήφισμα το πού θα γίνει το τζαμί. Όχι το αν θα γίνει, αλλά το πού θα γίνει».

Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ποιες θα ήταν αυτές;

«Το τρίπτυχό μας είναι: Ασφάλεια, εξωστρέφεια, αισθητική. Αυτονόητα αυτό το τρίπτυχο θα καθορίσει και τις επιμέρους δράσεις μας. Η Αθήνα σήμερα είναι μια πόλη σε παρακμή. Εμείς θα την κάνουμε ξανά πόλη-επιλογή. Πόλη να ζεις, πόλη να ‘ρθεις. Μπορούμε να την αλλάξουμε. Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει».

Keywords
Τυχαία Θέματα