Πανάκεια η λύση της επιστράτευσης

Με το μέτρο της επιστράτευσης αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, μετά τους εργαζομένους στο Μετρό. Ύστερα από έναν άκαρπο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, η κυβέρνηση προχώρησε –με απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά– στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να επιδοθούν τα σχετικά φύλλα πορείας και, τελικά, να ανοίξουν τα λιμάνια.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε

κάθε δυνατή προσπάθεια, έντιμα και κακόπιστα, προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό, πολυήμερο διάλογο» δήλωσε υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, μετά την ανακοίνωση του μέτρου της επιστράτευσης.

Νωρίτερα, είχαν συνεδριάσει οι ναυτεργάτες, οι οποίοι είχαν αποφασίσει, με οριακή πλειοψηφία, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους. «Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, σχολιάζοντας την απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση για τη νέα επιστράτευση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, να δηλώνει πως «η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού για να ανατρέψει αυτή την πολιτική, όχι μόνο την κυβέρνηση».

Το μήνυμα της επίταξης

Η επιστράτευση των απεργών δίνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που στοχεύουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον. Πιο απλά, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου φανερώνει τη σφοδρή επιθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του αυστηρού προγράμματός της, καταστέλλοντας τις όποιες κινητοποιήσεις που μπορεί να διακινδυνεύσουν την «πορεία προς την ανάκαμψη».

Βεβαίως, η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται, θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την κοινωνία. Αν και αποφασισμένη να προχωρήσει, αναμένεται πως η κυβέρνηση θα ρίξει «νερό στο κρασί της» στις πολύ δύσκολες καταστάσεις, αναλογιζόμενη και το πολιτικό κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα