Πακιστάν: ένοχος άνευ ποινής ο πρωθυπουργός Γκιλάνι

Ένοχος κρίθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν για την άρνηση του επί δύο χρόνια να ζητήσει από την Ελβετία την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας για ξέπλυμα υπεξαιρεθέντων κρατικών κεφαλαίων από τον πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε συμβολικά στον Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι ποινή κράτησης μερικών λεπτών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει διάταγμα που χορηγούσε αμνηστία στον αρχηγό του κράτους και σε χιλιάδες ακόμα άτομα ύποπτα για διαφθορά και είχε διατάξει

την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γενεύη ν’ ανοίξει και πάλι την έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Στις 13 Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Γκιλάνι για προσβολή δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία.

Το 2010, ο εισαγγελέας της Γενεύης έκρινε ότι δεν μπορεί ν’ ασκήσει δίωξη στον Ζαρντάρι όσο είναι πρόεδρος, καθώς λόγω του αξιώματός του χαίρει δικαστικής ασυλίας.

Το 2003, ελβετικό δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τον Ζαρντάρι και τη σύζυγό του Μπεναζί Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, για ξέπλυμα κρατικών κεφαλαίων που είχαν υπεξαιρέσει στη δεκεατία του 1990, όταν η Μπούτο ήταν πρωθυπουργός, αλλά το ζευγάρι είχε ασκήσει έφεση

Να παραιτηθεί ο Γκιλάνι, ζητά η αντιπολίτευση

Την άμεση παραίτηση του Γκιλάνι ζήτησε ο Ναουάζ Σαρίφ, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της πακιστανικής αντιπολίτευσης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως για να μη προκαλέσει άλλη κρίση», τόνισε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Geo ο Σαρίφ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρωθυπουργός, ζητώντας για μια ακόμα φορά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

πηγη: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα