«Παίζουν» με τους δικούς τους όρους οι τροϊκανοί

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Ανεξέλεγκτα δρουν οι δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι απροκάλυπτα επιβάλλουν τους δικούς τους όρους σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις. Δίχως να υπολογίζουν ζητήματα όπως η διόγκωση της ανεργίας, η φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών και η διάλυση των κοινωνικών δομών, οι δανειστές αποφασίζουν και διατάσσουν περιμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά γράμμα τις εντολές τους.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Σαμαρά,

«αποφασισμένη να πετύχει» στην αδιέξοδη πολιτική την οποία έχει επιλέξει, εναποθέτει τις ελπίδες της στη (λογιστική) δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος˙ ενέργεια που θεωρεί η κυβέρνηση ως πανάκεια, η οποία θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πως έχει ήδη αποφασιστεί μία περαιτέρω «στήριξη» της Ελλάδας από τους δανειστές της, καθώς το χρηματοδοτικό κενό, μόνο για το 2014, ανέρχεται ήδη σε αρκετά δισ. ευρώ.

Η απατηλή ελπίδα του πρωτογενούς πλεονάσματος...

Η όλη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περιορίζεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε «θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση για ελάφρυνση φόρων θα γίνει μόνο εφόσον το 2013 κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα», ξεκαθάρισε, με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εξίσου χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, για τις δυνατότητες ή μη διάθεσης μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνική πολιτική. Μέσα από την ανακοίνωση, φαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την – με κάθε τρόπο – επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έχει ως εξής: Με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του Δεκεμβρίου 2012 (MOU σελίδα 200, παράγραφος 2.5.2.2 iii): «(τίθεται σε ισχύ) κανόνας για τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, ποσοστό τουλάχιστον 30% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αφιερώνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ ποσοστό μέχρι 70% από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να διατίθεται από την επόμενη χρονιά από την Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει, σε μη μόνιμη βάση, πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση τήρησης των δημοσιονομικών στόχων».

Πιο απλά, η κυβέρνηση περιμένει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα για να (της επιτραπεί να) κάνει κοινωνική πολιτική. Στο ενδιάμεσο, η «κυβέρνηση των προθύμων» προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις εντολές των δανειστών από τη μία, και του πολιτικού κόστους και των ενδεχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων από την άλλη. Μάλιστα, ενίοτε φέρεται να διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης την εικόνα μίας ανάλγητης τρόικας, που επιμένει στις πιο σκληρές επιλογές. Αυτό το κάνει προκειμένου στις «διαπραγματεύσεις» που θα ακολουθήσουν, να καρπωθεί τις «συμβιβαστικές» λύσεις, δείχνοντας έτσι πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περάσει τις απόψεις της στην τρόικα και πως δεν αποτελεί απλώς ένα πειθήνιο όργανο των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να συναινεί με τις αποφάσεις των δανειστών, όσο βάναυσες κι εάν είναι αυτές για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς θεωρεί πως η υλοποίηση των επιταγών της τρόικας αποτελεί μονόδρομο για έξοδο της χώρας από την κρίση.

...και η πραγματικότητα ενός νέου δανείου

Την ίδια στιγμή, η περαιτέρω (δανειακή) στήριξη της Ελλάδας έχει ήδη αποφασιστεί. Πιο πρόσφατη δήλωση από επίσημα χείλη ήταν αυτή του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τι είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος; «Σε ό,τι αφορά την πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι, παρά τις πρόσφατες προόδους, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν πλήρως επιλυθεί το 2014. Είναι ρεαλιστικό να συμπεράνει κανείς ότι θα χρειασθεί επιπλέον πρόγραμμα στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι έχει την πρόθεση να προσφέρει την προσήκουσα βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και μετά από αυτό, μέχρι να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όταν θα είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 (πιθανόν τον Απρίλιο του 2014), η Ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας μορφής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους: «Το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο χρόνο ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν καταστεί αναγκαίο, όπως περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων των δανείων, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους. Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για την εκπλήρωση αυτών των όρων πριν από τον Απρίλιο 2014», ανέφερε.

Πότε θα αποφασιστεί η νέα στήριξη;

Η ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να αποφασίσει σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, τον Νοέμβριο, αφού οι διεθνείς επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί η χώρα, ανέφερε την Πέμπτη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν πως η Αθήνα θα χρειαστεί περίπου 10 έως 11 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα έτη 2014-2015. Ένα ποσό που είναι επιπλέον από αυτό που έχει συμφωνήσει η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται, η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα αποφασιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης από την τρόικα.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των δανειστών

Το τελευταίο σίριαλ στις επιθυμίες των δανειστών ήταν η εντολή για άμεσο λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες. Η δρομολόγηση μίας τέτοιας ενέργειας θα έρθει να προστεθεί σε άλλες ισοπεδωτικές λύσεις που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό, όπως είναι το «μαύρο» εν μία νυκτί στην ΕΡΤ και η απόλυση υπαλλήλων με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους για εκδικητικούς λόγους.

Όσον αφορά στο θέμα των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία» η πληροφορία πως η τρόικα απαιτεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις χωρίς να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία. Την αποκάλυψη για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας έκανε την περασμένη Τρίτη, η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Με email η απόρριψη της πρότασης

«Στείλαμε την περασμένη εβδομάδα, την πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε "πράσινο φως" ο Αντώνης Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε πως την περασμένη Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών. «Ανέβαλαν την απάντηση λέγοντας ότι θέλουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση. Χθες λάβαμε email αναφερόμενο στις τρεις εταιρείες - ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - που απέρριπτε τις προτάσεις ως "μη ρεαλιστικές" και "μη βιώσιμες"».

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Η τρόικα προκρίνει το μοντέλο της πτώχευσης. Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σε συνομιλία της με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς της απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη». Η ίδια ανέφερε: «Ζήτησα να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».

Εκκαθάριση εν λειτουργία

«Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την επιτροπή ανταγωνισμού και την τρόικα είναι ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση». Το παραπάνω δήλωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και σε ερώτηση για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Ο κ Στουρνάρας σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι «ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία».

Δεν διέψευσε την πληροφορία η Ευρώπη

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο' Κόνορ (εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν) δήλωσε ότι «το μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013». Ο εκπρόσωπος απέφυγε με διπλωματικό τρόπο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία πως απαίτηση της τρόικας είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις χωρίς να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι.

Αντιδράσεις κομμάτων και εργαζομένων

Επιθετική και άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στις παραπάνω εταιρείες, στο άκουσμα για άμεσο λουκέτο χωρίς αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέντζελος διεμήνυσε, ότι σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση, «θα χυθεί αίμα», ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με τα σωματεία εργαζομένων των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μεγάλης εμβέλειας κινητοποιήσεις οι οποίες δεν θα έχουν προηγούμενο. «Μέχρι τις 26 Αυγούστου η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν θα κλείσει και θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα ενημερωθήκαμε κι εμείς για το αίτημα της τρόικας», είπε ο κ. Κορέντζελος.

«Είναι έγκλημα, είναι εθνική προδοσία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, Θόδωρος Δημητριάδης στο άκουσμα της είδησης για κλείσιμο της εταιρείας χωρίς αποζημιώσεις. «Εμείς θα κάνουμε παρέλαση με τα οχήματα που κατασκευάσαμε εδώ και 45 χρόνια, αυτά που ο ελληνικός λαός χειροκροτούσε στις παρελάσεις, έτσι ώστε να αναβιώσουμε στη μνήμη τους ότι υπάρχει μία εθνική, αμυντική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυτογελοιοποίηση», σημειώνοντας πως στο επίμαχο e-mail δεν ζητείται ο ξαφνικός θάνατος της αμυντικής βιομηχανίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόστεθε πως αποκαλύφθηκε επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης «που η ίδια έστησε για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό: να παρουσιάσει ως νίκη της τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως της αμυντικής βιομηχανίας και τις χιλιάδες απολύσεις των εκεί εργαζόμενων. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Έτσι, όπως με την μονταζιέρα και τα χαλκευμένα βίντεο, η κυβέρνηση Σαμαρά αυτογελιοποιείται ακόμη μία φορά». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας, αποτελεί ένα πρώτου μεγέθους παραγωγικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό σκάνδαλο.

«Τόσο το σχέδιο της τρόικα για ξαφνικό θάνατο των Αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία, συγκλίνουν στον κοινό στόχο των μαζικών απολύσεων, της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της αμυντικής και εξορυκτικής βιομηχανίας, με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του το ΚΚΕ. Και συμπλήρωσε: «Για να ανακοπεί ο καταστροφικός δρόμος διάλυσης αυτών των βιομηχανιών και να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, που διαθέτουν, για την ικανοποίηση κοινωνικών λαϊκών αναγκών, χρειάζεται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση του πλούτου, εργατική-λαϊκή εξουσία».

«Η αποδοχή των ανορθολογικών απολύσεων από την κυβέρνηση αποθράσυνε την τρόικα. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή τη λογική. Η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο και με το κλείσιμο τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

www.attikipress.gr

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, γιάννης στουρνάρας, ελλαδα, σαμαρας, στουρναρας, ΓΣΕΕ, τραπεζες, iii, ισχύ, τροικα, νέα, reuters, αθηνα, ΔΝΤ, εκλογες, ΕΡΤ, λαρκο, εασ, ελβο, ΠΑΣΟΚ, email, φως, συμμετοχή, πτώχευση, μνημονιο, αναδιαρθρωση, θεσσαλονικη, μνήμη, συριζα, ζητείται, ΚΚΕ, δημαρ, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, παρελαση θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, υιοθετηση, επιθυμιες, παρελαση, ζητείται, μνήμη, βιντεο, δημητριαδης, το θεμα, εασ, εθνικη, θανατος, θεμα, λαρκο, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, ψεμα, email, mail, reuters, αποκαλυψη, απλα, βοηθεια, γινει, γραμμα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, δοθει, δωσει, δρομος, ελβο, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργεια, ενιοτε, ετη, ετων, ζωνη, ιδια, θεσεις εργασιας, εικονα, κυβερνηση, λειτουργια, ληψη, λουκετο, μαξιμου, μυστικο, νικη, οχηματα, παμε, πεμπτη, προβληματα, σειρα, συμμετοχή, σιριαλ, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, χειλη, χρηστος, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, ειδησης, υπουργειο, πακετο, παιχνιδι, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα