Παιχνίδι γνώσεων και ιστορικής μνήμης στο Περιστέρι

Χωροδιαδραστικό παιχνίδι στην πόλη θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν όλοι οι πολίτες του Περιστερίου ανεξαρτήτου ηλικίας με δώρο μια φορητή συσκευή (tablet), το απόγευμα του Σαββάτο (18/5) στο Άλσος της πόλης.

Ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τους ίδιους τους δημότες, κυρίως της Τρίτης Ηλικίας, οι οποίοι έδωσαν σημαντικά στοιχεία για άγνωστες πτυχές της διαδρομής του δήμου της Αττικής.

Θέμα του παιχνιδιού «Γνώρισε την πόλη σου» και βασικός στόχος του όπως ήταν άλλωστε και η οδηγία του δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, είναι

να ενισχυθεί η ιστορική γνώση και πορεία του δήμου, ώστε να διασωθεί στις επόμενες γενεές αλλά και να ενημερωθούν όλοι οι δημότες για τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνονται στην πρώτη πόλη μετά από αυτήν της Αθήνας με τρεις σταθμούς ΜΕΤΡΟ στα όριά της.

Το παιχνίδι «Γνώρισε την Πόλη σου» σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον δήμο Περιστερίου από την ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Διευθυντή τον Μιχάλη Μεϊμάρη.

Τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού σχεδιάζονται με βάση, τόσο την ψυχαγωγία, όσο και την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων. Χωρίς να λείπει η διασκεδαστικότητα, ώστε να γίνεται το παιχνίδι ελκυστικό, μέσα από σύγχρονες, απλές, μεθόδους επαύξησης της πραγματικότητας -όπως τα QR codes- επιτυγχάνεται η εμπλοκή του παίκτη βελτιώνοντας τη μνήμη, την αντίληψη και τέλος τις γνώσεις του γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική που στην περίπτωσή μας είναι η ιστορία και η εξέλιξη της πόλης του Περιστερίου.

Λίγα λόγια για το παιχνίδι

Οι παίκτες κινούνται σε βασικά σημεία του δήμου Περιστερίου, όπως έχουν δοθεί μέσα από έναν χάρτη που διακινείται από social media ή αναλογικά από τη δανειστική βιβλιοθήκη του Άλσους.

Στα σημεία αυτά βρίσκουν κωδικούς σε ειδικές αφίσες διαβάζοντας με φορητές συσκευές τα qr codes ή αντιγράφουν τα ιστορικά στοιχεία που δίνει η αφίσα.

Αφού συλλέξουν τα στοιχεία, το Σάββατο στο Άλσος τα καταθέτουν, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους και ξεκινά ο μεγάλος τελικός στο χώρο του Άλσους. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρουν τις απαντήσεις σε έξι ερωτήσεις κινούμενοι στο χώρο.

Οδηγίες και πληροφορίες στο site www.facebook.com/gnorisetinpolisou ή στη δανειστική βιβλιοθήκη του Άλσους.

Keywords
Τυχαία Θέματα