«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. «Αγκάθι» παραμένει και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως απαιτούνται μέτρα ύψους περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του

2014, που ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα μέτρα. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στα επίπεδα του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που θα θίγουν μισθούς, συντάξεις και φόρους. Αντιθέτως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης διαρθρωτικών μέτρων, όπως το κλείσιμο περισσότερων φορέων του Δημοσίου, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης και ταυτόχρονα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι έχουν παρουσιαστεί μέτρα στην τρόικα, τα οποία καλύπτουν το «κενό» που εκτιμά η ελληνική πλευρά, αλλά ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία.
Πάντως, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μεσοπρόθεσμο και οδηγούν σε συνολική εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» του προϋπολογισμού του 2014 είναι:
1. Τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι για το επόμενο έτος η απόκλιση από το προβλεπόμενο πλεόνασμα είναι της τάξης των 580 εκατ. ευρώ.
2. Τα φορολογικά έσοδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσπραξη του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Θα πρέπει να βεβαιωθούν 3,9 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ.
Επίσης, η διαφορά στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφαρμόσει την εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, καθώς και τη μείωση των συντάξεων στους αποστράτους. Πρόκειται για μέτρα που είχαν συμφωνηθεί και θα απέδιδαν στον προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.
Πηγή: Η Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα