«Παγωμάρα» για την εκτίμηση χρέους 157% το 2020

Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ «προσγειώνουν ανώμαλα» τις προβλέψεις της τρόικας για ομαλή επιβράδυνση του χρέους καθώς στην έκθεση που παρουσίασαν, θεωρούν ότι το 2020 το χρέος θα βρίσκεται στα επίπεδα του 157% και όχι στο 124% του ΑΕΠ όπως θεωρεί η τρόικα.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου

να υπάρξει νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, δια του γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που παρουσίασε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, την έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η βασική παραδοχή της πρόβλεψης, είναι ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται σε επίπεδα αποπληθωρισμού, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η Έκθεση Βιωσιμότητας.
Ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται και νέα παρέμβαση στο μέτωπο του Δημοσίου Χρέους το ταχύτερο δυνατόν.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε επί της ουσίας, ότι το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπόψιν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος».

Στουρνάρας: η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέση η Ε.Ε με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα