Παγκόσμια πρωτιά στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και σε θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια

Παγκόσμιος «πρωταθλητής» στη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, είναι δυστυχώς η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, με συνέπεια «ασθενείς να πεθαίνουν από πολυανθεκτικά μικρόβια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την αντιμετώπισή τους».

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής παθολογίας, διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών,

Αθανάσιος Σκουτέλης.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 40ού Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που θα πραγματοποιηθεί 14-17 Μαΐου. Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η Ελλάδα έχει φτάσει αρκετές φορές στο «παρά πέντε» για «την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, δηλαδή απαγόρευσης διακομιδής Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία άλλων χωρών, ακριβώς για να αποφευχθεί η διασπορά αυτών των μικροβίων».

Η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, τα μέτρα, που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία είναι μέχρι στιγμής, «αποσπασματικά και ατελέσφορα».

Τελευταία, πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να καταστήσει τη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνη του διοικητικού και ιατρικού μηχανισμού του κάθε νοσοκομείου, και, όπως είπε ο καθηγητής, «μέλλει να αποδειχθεί η εφαρμογή αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν επίσης, το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, η παιδική παχυσαρκία και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης, που έγινε στο πλαίσιο του «Εθνικού σχεδίου δράσης για την Δημόσια Υγεία – Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας», το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ανέρχεται σε 9,4% και των υπέρβαρων σε 25%. Το υψηλότερο ποσοστό (40%) διαπιστώθηκε στις περιφέρειες Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Ως προστατευτικοί παράγοντες αναδεικνύονται η υψηλότερη εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα, η συστηματική λήψη πρωινού, η ενασχόληση της μητέρας με τη φροντίδα της διατροφής του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα καθώς και το καθημερινό περπάτημα ή ποδηλασία.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες, σύμφωνα με όσα είπε η διευθύντρια στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα-Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού», Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, αναδεικνύονται η παχυσαρκία των γονέων, οι περισσότερες ώρες εργασίας της μητέρας, οι ώρες τηλεθέασης και η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού, η ενασχόληση της γιαγιάς με τη διατροφή του παιδιού, οι αυξημένες ώρες μελέτης, καθώς και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα