Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση της τιμής των τροφίμων

Προβληματισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει εξαιτίας της αύξησης της τιμής σε βασικά είδη διατροφής. Αναμένεται παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παροχή βοήθειας στις κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά προϊόντα.

Η Τράπεζα σε έκθεση της, σημείωσε ότι η αύξηση στην τιμή των τροφίμων επηρεάζει κυρίως

τους φτωχότερους πολίτες και οι συνέπειές της μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες.

Η ξηρασία στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, η ζέστη που πλήττει την Ευρώπη και η κατώτερη του μέσου όρου βροχόπτωση στην Ινδία εντείνουν τους φόβους για τη συγκομιδή του σιταριού, οι τιμές του οποίου έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, από τα μέσα Ιουνίου.

Κατά 60% από πέρυσι έχουν αυξηθεί οι τιμές της σόγιας, ενώ από ξηρασία πλήττονται και οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 45% από τα μέσα Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ σημείωσε ότι η τράπεζα δεν μπορεί να επιτρέψει «οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους». Μεταξύ των δράσεων που θα αναληφθούν περιλαμβάνονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η αύξηση των επενδύσεων σχετικά με τη γεωργία.

Πηγή: alternativelife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα