Ουκρανία: Συνάντηση για τον καθορισμό ουδέτερης ζώνης

Στον καθορισμό ουδέτερης ζώνης στην ανατολική Ουκρανία από την οποία τόσο ο ουκρανικός στρατός, όσο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους. Μάλιστα για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση ανώτερων Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Παράλληλα, από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό πως είναι πιθανή μια νέα συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο, είτε μόνο μεταξύ των δύο προέδρων ή

και με συμμετοχή της πλευράς της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Από την πλευρά του το Κίεβο ανέφερε για το θέμα, ότι τριμερής ομάδα, στην οποία μετείχαν και 76 Ρώσοι στρατιωτικοί και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συναντήθηκε βόρεια του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σήμερα Παρασκευή 26/9.

Υπενθυμίζεται ότι απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ συμφώνησαν, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη δημιουργία “ουδέτερης ζώνης” 30 χιλιομέτρων και στην απόσυρση των βαρέων όπλων από την περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία, η οποία επετεύχθη στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Η ομάδα αυτή θα ορίσει τις διαχωριστικές γραμμές και θα καθορίσει το εύρος της ουδέτερης ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λουσένκο, προσθέτοντας ότι αρμοδιότητά της θα είναι η επιτήρηση της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, ανέφερε την Παρασκευή στο Reuters ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένσκο συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνάντησής τους, χωρίς να αναφέρει πιθανή ημερομηνία για τη συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα