Ουκρανία πόλεμος: Πώς εξελίσσεται η σύγκρουση

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το λιμάνι της Μαριούπολης ήταν και πάλι σημείο έντονων μαχών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν ανελέητα την πόλη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Τοπικοί παράγοντες κάλεσαν τη Δύση για βοήθεια, λέγοντας ότι η Μαριούπολη «εξαφανίστηκε από προσώπου γης». Ομολογουμένως η Μαριούπολη υπέστη φοβερές καταστροφές και ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ακόμη γνωστός. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε νωρίς την Κυριακή ότι αυτό που έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις στην ειρηνική πόλη των 430.000 «είναι ένας τρόμος που θα μνημονεύεται

στους επόμενους αιώνες».

Στη νυχτερινή του ομιλία προς το έθνος, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για την ειρήνη και ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Ρωσία «δεν είναι απλές ή ευχάριστες, αλλά είναι απαραίτητες». Έχει ζητήσει να συναντηθεί απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μια τέτοια συνάντηση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ακολουθούν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη σύγκρουση:

Τι συμβαίνει στη Μαριούπολη

Μια ημέρα αφότου οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν την πρόσβαση της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι οι έντονες μάχες συνεχίστηκαν και το βασικό εργοστάσιο χάλυβα Azovstal υπέστη ζημιές. Ο Vadym Denysenko είπε το Σάββατο σε τηλεοπτικές δηλώσεις: «Χάσαμε αυτόν τον οικονομικό γίγαντα. Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια στην Ευρώπη καταστρέφεται». Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε ότι δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική βοήθεια για τη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι πλησιέστερες δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν ήδη αγωνίζονται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά.

Σε μια ανάρτηση βίντεο από έναν δρόμο γεμάτο ερείπια, ο αστυνομικός της Μαριούπολης Μιχαήλ Βερσνίν ζήτησε βοήθεια από τους δυτικούς ηγέτες, λέγοντας: «Παιδιά, ηλικιωμένοι πεθαίνουν. Η πόλη έχει καταστραφεί και έχει σβήσει από προσώπου γης». Σε ανακοίνωσή του, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ανάγκασαν αρκετές χιλιάδες κατοίκους -κυρίως γυναίκες και παιδιά- να φύγουν και να μετεγκατασταθούν στη Ρωσία.

Τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία

Στο Mykolaiv οι διασώστες ερεύνησαν το Σάββατο τα ερείπια ενός στρατώνα πεζοναυτών που καταστράφηκε σε επίθεση με πυραύλους μια μέρα νωρίτερα. Δεν είναι σαφές πόσοι πεζοναύτες βρίσκονταν μέσα εκείνη τη στιγμή, αλλά ένας ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπολόγισε ότι σκοτώθηκαν περίπου 40 πεζοναύτες. Γύρω από το Κίεβο, τα βορειοδυτικά προάστια Bucha, Hostomel, Irpin και Moshchun δέχθηκαν πυρά το Σάββατο, σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το Slavutich, 165 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, ήταν «εντελώς απομονωμένο». Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν κατά μήκος οκτώ από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους το Σάββατο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε 4.128 άτομα από τη Μαριούπολη, τα οποία μεταφέρθηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Zaporizhzhia.

Στη Zaporizhzhia, ίσχυε μια 38ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, μετά από δύο πυραυλικές επιθέσεις στα προάστια της πόλης που σκότωσαν εννέα άτομα. Οι τοπικές αρχές λένε ότι συνεχίζουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους από περιοχές που καταλαμβάνονται από τα ρωσικά στρατεύματα. Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία δεν ανακτά τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών της, λέγοντας ότι τα πτώματα «απλώς συσσωρεύονται κατά μήκος της γραμμής άμυνάς μας». Είπε ότι οι Ρώσοι διοικητές συνεχίζουν να στέλνουν νέες μονάδες για να συνεχίσουν την επίθεση. Ανέφερε μια μάχη στην Chornobayivka στο νότο, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν τους Ρώσους έξι φορές, αλλά οι Ρώσοι συνέχισαν να «στέλνουν τον λαό τους για σφαγή».

Υπάρχουν νέες στρατιωτικές εξελίξεις

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε τον τελευταίο υπερηχητικό πύραυλο του για πρώτη φορά σε μάχη. Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι πύραυλοι Kinzhal κατέστρεψαν μια υπόγεια αποθήκη όπου αποθηκεύονταν ουκρανικοί πύραυλοι και πυρομαχικά της αεροπορίας στη δυτική περιοχή Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας. Το Πεντάγωνο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν υπερηχητικό πύραυλο. Από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και οι δυνάμεις αεράμυνας «συνεχίζουν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τον ουκρανικό εναέριο χώρο» και η Ρωσία δεν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αέρα, κάτι που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του Κρεμλίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Πώς,oukrania, pos