Ουκρανία πόλεμος: Ένα σεμινάριο για τον αγώνα για αυτοδιάθεση

Κάθε πολεμική σύρραξη εμπεριέχει αναμφισβήτητα εκπλήξεις, ωστόσο το εντυπωσιακό στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -και έμμεσα εναντίον ολόκληρης της δημοκρατικής Δύσης- είναι το πόσες κακές εκπλήξεις προέκυψαν για τον Πούτιν και πόσες καλές για την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της ανά τον κόσμο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν ο Πούτιν σχεδίζε αυτόν τον πόλεμο, υπέθετε ότι το αργότερο σε τρεις θα εκφωνούσε μια επινίκια ομιλία στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο, καλωσορίζοντας την ξανά στους κόλπους της Μητέρας Ρωσίας. Πιθανότατα υπέθετε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky

της Ουκρανίας θα ήταν εξόριστος σε κάποιο πολωνικό Airbnb, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα των ρωσικών στρατευμάτων θα ήταν να αφαιρέσουν από πάνω τους τα λουλούδια με τα οποία θα τους έραιναν οι Ουκρανοί καλωσορίζοντάς τους.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω προσδοκίες, οι Ουκρανοί παρέδωσαν μαθήματα στους Ρώσους σχετικά με τον αγώνα και τον θάνατο για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Από την πλευρά του ο Πούτιν βρίσκεται πιθανότατα κλειδωμένος στον δικό του αποστειρωμένο θάλαμο επιχειρήσεων, ανησυχώντας ότι οποιοσδήποτε Ρώσος στρατιωτικός πλησιάσει μπορεί να του τραβήξει όπλο. Και εκεί που όλοι μιλούσαν για το τέλος της παγκοσμιοποίησης, άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν παγκόσμια δίκτυα για να παρακολουθούν και να επηρεάζουν τον πόλεμο με εντελώς απροσδόκητους τρόπους. Με μερικά κλικ στέλνουν χρήματα για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και πιέζοντας μερικά ακόμη πλήκτρα για να πουν σε όλους, από τα McDonald’s έως την Goldman Sachs, ότι πρέπει να αποσυρθούν από τη Ρωσία έως ότου αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες από την Ουκρανία.

Ο ρόλος της Κίνας και το πετρέλαιο

Εδώ είναι μια άλλη έκπληξη που λίγοι είδαν να έρχεται -ειδικά η Κίνα και η Ρωσία. Η Κίνα βασίστηκε στα δικά της εμβόλια για την καταπολέμηση του Covid-19, μαζί με μια πολιτική μηδενικής ανοχής και άμεσης καραντίνας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Δυστυχώς, τα κινεζικά εμβόλια φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από άλλα εμβόλια Covid. Και επειδή η στρατηγική καραντίνας της Κίνας τής έχει αφήσει ελάχιστη ανοσία από προηγούμενες μολύνσεις, ο ιός εξαπλώνεται τώρα σαν φωτιά εκεί. Όπως ανέφεραν οι Times την περασμένη Τρίτη, «δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι σε κινεζικές επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Σενζέν, βρίσκονται υπό lockdown εν μέσω μιας επιδημίας της παραλλαγής Omicron. Τα ταξίδια έχουν διακοπεί μεταξύ των πόλεων, οι γραμμές παραγωγής έχουν σταματήσει και τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει».

Τι κάνει αυτό; Σκοτώνει τη ζήτηση και μειώνει την τιμή του αργού πετρελαίου – το οποίο, αφού πλησίασε τα 130 δολάρια το βαρέλι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια την Τρίτη. Και ποια χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα τις υψηλές τιμές του πετρελαίου επειδή έχει τόσο λίγα άλλα να πουλήσει στον κόσμο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της; Η Ρωσία του Πούτιν. Έτσι, η στρατηγική της Κίνας για τον Covid παρεμποδίζει τη στρατηγική του Πούτιν για τις τιμές του πετρελαίου -πιθανώς να τον βλάψει όσο και οτιδήποτε κάνουν οι ΗΠΑ. Είμαστε όλοι ακόμα πολύ πιο συνδεδεμένοι από όσο νομίζουμε.

Οι εκπλήξεις συνεχίζουν να έρχονται

Πιθανότατα κανείς δεν έτρεφε αυταπάτες ότι από τη στιγμή που ξεκινούσε τον πόλεμο, ο Πούτιν θα έκανε τα πάντα για να βγει από αυτόν νικητής. Ωστόσο, είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα η κατάσταση έγινε προβληματική. Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, ο Πούτιν από τις εξαγγελίες περί απελευθέρωσης της Ουκρανίας από την «ναζιστική» ηγεσία της και επαναφοράς του Κιέβου στο φυσικό του «σπίτι» με τη Ρωσία, πέρασε στη συντριβή των πόλεών της μέσω βομβαρδισμών και στα χτυπήματα εναντίον αμάχων, προκειμένου να κάμψει τη θέληση των Ουκρανών. Πώς περνάει ένας ηγέτης από τη θέση που λέει ότι η Ουκρανία και ο λαός της είναι αναπόσπαστα μέρη της ψυχής και του ιστού της Ρωσίας -με κοινές γλώσσες, πολιτισμό και θρησκεία- στη μετατροπή του τόπου σε ερείπια χωρίς καμία εξήγηση;

Είναι το είδος της μοχθηρής τρέλας που βλέπεις από έναν απορριφθέντα εραστή ή σε μια «δολοφονία τιμής». Και είναι σοκαριστικό να το βλέπεις να εκδηλώνεται από τον ηγέτη μιας υπερδύναμης με περίπου 6.000 πυρηνικά.

Πηγή: NY Times

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία,oukrania