Ουκρανία πόλεμος – τώρα: Ουδετερότητα συζητά ο Ζελένσκι, αρχίζουν διαπραγματεύσεις

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;» Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται

τα πράγματα». «Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».

Νέες εκρήξεις στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής. Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται. Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή. Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη που ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. «Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Τα σχολεία στο Κίεβο ανοίγουν σήμερα ξανά μέσω τηλεκπαίδευσης

Με online μαθήματα επιστρέφουν από σήμερα στο σχολείο οι μαθητές στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία την Κυριακή, λέγοντας ότι τα μαθήματα θα είναι «πιο προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες».

«Ένα σημαντικό καθήκον σήμερα είναι η πόλη να ζει και να εργάζεται ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτηση στο Telegram.

»Προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Αυτό δεν θα πετύχει!», είπε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά της χώρας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ρωσικά στρατεύματα στο προεδρικό γραφείο της Κριμαίας

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου. Οι στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου και αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία.

#Russian troops broke into the office of the #Ukrainian presidential representative office in #Crimea, which is located in #Kherson due to the annexation of the peninsula.

The soldiers broke down the doors in the building and removed the Ukrainian flag. pic.twitter.com/TdRm5K3eiD

— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022

Ειδική αποστολή του ΟΗΕ στο Τσερνόμπιλ ζητά η Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

Η Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ.

Στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας με τον Ζελένσκι να συζητά την ουδετερότητα

Στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου σε επίπεδο αντιπροσωπειών, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.  Οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαρτίου, όπως επιβεβαίωσε στο CNNi o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Αρχικά ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία, ανέφερε πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει στην Τουρκία μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, όρισε ως χρόνο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων την 29η και 30η Μαρτίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε τη συνάντηση αποφεύγοντας σκόπιμα να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι συναντήσεις των δύο πλευρών είχαν διακοπεί στις 17 Μαρτίου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων. Η Μόσχα ζητά από Κίεβο ρητή νομική δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή άλλη στρατιωτική συμμαχία, καθώς κι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα – χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και όπλα στο έδαφός της. Για το Κίεβο η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ενώ έχει προτείνει ένα μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας με άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Σενάριο Κορέας» προβλέπει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας ήδη από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να «καταπιεί» ποτέ τη χώρα, αλλά εάν επιδιώξει να τη διασπάσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο.

Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά άλλαξε το σχέδιό του από τότε που απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντόμιρ Ζελένσκι στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία παρά την επίθεση στα δυτικά, που είναι μόλις η τρίτη μεγάλη επίθεση εκεί από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν αλλάζει ήδη τις κύριες επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς νότο και ανατολικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα «κορεατικό σενάριο» για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Keywords
ουκρανια, due to, νέα, απε-μπε, ρωσία, σχολεια, online, οηε, office, due, doors, building, twitter, στρατος, νατο, βασεις, αποσυρση, συμμετοχή, δημοψηφισμα 2015, guardian, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, μιλα, βιντεο, ρωσία, ηγεσια, ηγετης, θαλασσα, κωνσταντινουπολη, οηε, ρωσικα, σημαιες, τσερνομπιλ, ωρα, guardian, office, αεροπορικα, αλλαξε το, απε, απε-μπε, βομβες, βραδυ, βρισκεται, γινει, γλωσσα, γυρος, δευτερα, διαδικτυο, εδαφος, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, ερντογαν, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιμπραημ, ιρινα, κυβερνηση, κιεβο, λογο, μοσχα, νατο, νομικη, μπε, οικογενεια, παιδια, πορτες, πουτιν, πρωι, σαββατο, συμμετοχή, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τουρκια, τριτη, building, doors, due, due to, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, μπροστα, ουδετερο, πληροφοριες, σημαια, online
Τυχαία Θέματα