Ουκρανία – σταθμός: Αυξάνονται οι νεκροί, η Ρωσία αρνείται την επίθεση

Η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας, δημιούργησε ξανά εικόνες που θύμισαν τη σφαγή στη μαρτυρική Μπούτσα.

The headquarters of the territorial defense of the DPR reports that Ukrainian troops struck a "Dot-U" in Kramatorsk, debris fell near the train station pic.twitter.com/29Ly1bW9Xl

— bigrussianshop (@bigrussianshop) April 8, 2022

lang="en" dir="ltr">Another video from the Kramatorsk railway station after the shelling of the Russian Federation.#Kramatorsk #UkraineRussianWar #PutinHitler pic.twitter.com/IYrTnfH34T

— DanylaDan (@DanylaDan) April 8, 2022

Another of #RussianWarCrimes.
Kramatorsk this morning.#Ukraine was evacuating civilians. #Russia struck. 30 dead. Their belongings still stand next to their bodies.#StopPutinNOW #StandWithUkraine #ArmUkraineNow pic.twitter.com/QQY5n4e2pc

— olexander scherba (@olex_scherba) April 8, 2022

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση για 30 νεκρούς από την κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας, η οποία ανέφερε ότι ο σταθμός επλήγη με δύο ρουκέτες, τη στιγμή που αρκετές πηγές στο διαδίκτυο, οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, επισημαίνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν είτε ένας είτε δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka-U.

Ζελένσκι: Ο σταθμός χτυπήθηκε με Tochka-U από τους απάνθρωπους Ρώσους

Για χρήση πυραύλου Tochka-U έκανε λόγο και η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook για το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό. «Οι εισβολείς χτύπησαν με πύραυλο Tochka-u στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες άμαχοι, ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν για την εκκένωση… Περίπου 30 σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους να ποικίλει.

#Kramatorsk #KramatorskMassacre
Shakhtarsk, Russian-occupied territory, missile launch 2-3 minutes before hitting Kramatorsk railway station pic.twitter.com/Gm4wh8VgGa

— taykon_ (@taykon_do) April 8, 2022

Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Οι απανθρωποι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν τις μεθόδους τους. Χωρίς να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθούν, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ» ανέφερε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

«Μόνο οι Ουκρανοί έχουν τον τύπο πυραύλου που έπληξε το Κραματόρσκ» λέει το Κρεμλίνο

Στην πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για πυραυλικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στο μεταξύ, μια εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

The missile that landed in Kramatorsk railway station had the words за детей “for the children” written on side. Messed up and likely indicative of parallel reality Russian propaganda is creating. pic.twitter.com/E21DQKv7bX

— Oliver Carroll (@olliecarroll) April 8, 2022

Aja??? Pero porque no contás que son ellos mismos haciendo sus atrocidades, contra el pueblo civil?.

Kramatorsk: 1 misil táctico a la estación de tren de Kramatorsk,

El cohetes, resultó que es utilizado por las Fuerzas Armadas de Ucrania. pic.twitter.com/ZzkEc2ahBc

— Sigue mi nueva cuenta. (@LibreC0m0Vient0) April 8, 2022

Περίπου 4.000 άνθρωποι – οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά – βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο. Διοικητής της αυτοανακυρηχθείας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες άμυνας της φιλορωσικής αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατία του Ντονέτσκ» ισχυρίζονται πως το χτύπημα έγινε από τις ουκρανικές δυνάμεις «με πύραυλο Tochka-U», και επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου είναι ξεπερασμένος και δεν χρησιμοποιείται από τη Ρωσία, αλλά είναι ενεργός για τους Ουκρανούς.

“Χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι”

O ανταποκριτής του Economist Όλιβερ Κάρολ δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός πυραύλου που φέρεται να είναι από το σημείο της επίθεσης. «Ο πύραυλος που έπεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ είχε γραμμένη τη φράση «για τα παιδιά» στο πλάι. Αρρωστημένο και πιθανώς ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του. Αμέσως μετά την επίθεση στον σταθμό, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, ευρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι. «Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε. Ο Κιριλένκο δημοσίευσε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου φαίνονται πολλά πτώματα στο έδαφος δίπλα σε βαλίτσες και άλλες αποσκευές. Δίπλα τους στέκονταν ένοπλοι αστυνομικοί. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία. Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Σοκάρουν οι λέξεις που ήταν γραμμένες επάνω στους πυραύλους

Σύμφωνα πάντα με τον Eliot Higgins, αλλά και τον δημοσιογράφο του Economist Όλιβερ Κάρολ, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον πύραυλο που έπεσε στον πραύλιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, είναι γραμμένη με λευκή μπογιά, η φράση: «για τα παιδιά». «Αυτοί είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν ήταν σκόπιμη επίθεση σε γνωστό χώρο εκκένωσης» έγραψε ο Elliot με τον Κάρολ να σημειώνει: «Ο πύραυλος που προσγειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ είχε στο πλάι γραμμένες τις λέξεις за детей ‘για τα παιδιά’. Μπερδεμένο και πιθανόν ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα».

Another angle of the Tochka-U missile used in today railway station attack, with the words "For the (our) Children" written on the side. These are guided missiles, it's hard to see that this wasn't a deliberate attack on a known evacuation site. pic.twitter.com/K22FO0BGu8

— Eliot Higgins (@EliotHiggins) April 8, 2022

Σύμφωνα πάντως, με τους μεταφραστές του Sky News, υπάρχει ένα σημαντικό σημείο γύρω από τη γραμματική διατύπωση της συγκεκριμένη φράσης. Λένε ότι ο τρόπος που γράφτηκε το «για» σημαίνει ότι η μετάφραση από τα ρωσικά είναι «για ό,τι έχει γίνει στα παιδιά»

The missile that landed in Kramatorsk railway station had the words за детей “for the children” written on side. Messed up and likely indicative of parallel reality Russian propaganda is creating. pic.twitter.com/E21DQKv7bX

— Oliver Carroll (@olliecarroll) April 8, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Attiki Press
Ουκρανία –, Αυξάνονται, Ρωσία,oukrania –, afxanontai, rosia