Ουκρανία – Ρωσία κρίση: Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης

Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία μέσω διπλωματικής οδού επιχειρεί η διεθνής κοινότητα την ώρα που η προοπτική μιας επικείμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει εντείνει τον συναγερμό στην περιοχή. Καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, οι ειδικοί φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη εισβολή, θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας στην Ανατολική Ευρώπη, να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία και να αναγκάσει μια αλλαγή στη γεωπολιτική

επιρροή που βλάπτει την αξιοπιστία της Δύσης.

Τις τελευταίες ωστόσο ώρες, ξεδιπλώνονται στη διπλωματική σκακιέρα, κινήσεις αποκλιμάκωσης με την Ουκρανική κυβέρνηση πρώτη, να υποβαθμίζει τους άμεσους κινδύνους μιας πλήρους κλίμακας εισβολής. Εξάλλου, Πούτιν-Μακρόν συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση και συνέχιση του διαλόγου, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πουτιν θα τον παροτρύνει να υποχωρήσει στην Ουκρανία έτσι ώστε να αποφευχθεί «αιματοχυσία», σύμφωνα με όσα δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπάιντεν: Σύντομα θα στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη

Δεν λείπουν βέβαια και οι κινήσεις που συντηρούν το ενδεχόμενο μια ένοπλης σύρραξης στην περιοχή, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως σύντομα θα στείλει στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνουν φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό, ένδειξη η οποία εντείνει την ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην χώρα.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας έχει φτάσει στο σημείο όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον ένα πλήρες φάσμα στρατιωτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που δεν θα απέχουν από μια εισβολή πλήρους κλίμακας. «Αν και δεν πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει οριστική απόφαση να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, έχει πλέον σαφώς τη δυνατότητα», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.

Ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αναζητά ο Ζελένσκι

Ο Όστιν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέρος της δύναμής του, που εκτιμάται ότι αποτελείται από 100.000 στρατιώτες, για να καταλάβει ουκρανικές πόλεις και «σημαντικά εδάφη» ή να προβεί σε «καταναγκαστικές πράξεις ή προκλητικές πολιτικές πράξεις», όπως η αναγνώριση αποσχισθέντων εδαφών εντός της Ουκρανίας. Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκικάλεσε τη Ρωσία σε βήματα καλής θελήσεως, ζητώντας παράλληλα από τη Δύση αλλαγή ρητορικής περί επικείμενης ρωσικής εισβολής, λόγω του «αποτυπώματος» που έχει ο φόβος του πολέμου στην οικονομία της χώρας του.

«Εάν η Ρωσία δηλώνει, ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα. «Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό, κόστισε ακριβά στους Ουκρανούς»

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, ο Ζελένσκι, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους του πολέμου, λέγοντας ότι ο συναγερμός της Δύσης για μια επικείμενη εισβολή έχει ωθήσει πολλούς επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας να αποχωρήσουν.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό, κόστισε ακριβά στους Ουκρανούς», είπε χαρακτηριστικά. «Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021, δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε πέρσι», διαβεβαίωσε. «Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών θα πίστευε ότι είμαστε ήδη σε πόλεμο σε όλη τη χώρα, ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους» συνέχισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα