Ουχάν κορονοϊός: Καταγγελίες για δωροδοκίες και απειλές σε συγγενείς θυμάτων

Δωροδοκίες και εκφοβισμό για να μην μιλήσουν στους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αρχίζουν αύριο τις έρευνές τους στη Ουχάν καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων. Οι κινεζικές Αρχές ασκούν πιέσεις στις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού προκειμένου να τις αποτρέψουν να μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος επισκέπτεται την Ουχάν, αναφέρουν οι ίδιοι. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην πόλη αυτή της κεντρικής

Κίνας, ομάδα του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.

Αφού έμειναν δύο εβδομάδες σε καραντίνα, οι ειδικοί του ΠΟΥ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη τις έρευνές τους επί του πεδίου, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μπορεί να εισήχθη στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο συγγενείς θυμάτων του covid-19 κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι προσπαθεί να τους αποτρέψει από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων. Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», δηλώνει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με τον covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα